Weekend weer: winterjas nodig in eerste weekend van mei

30 april 2021, 07:23

Weekendverwachting
Goed weer voor buitenactiviteiten zoals paardrijden

In mei breekt de lente vaak definitief door, maar het eerste weekend van mei is daar nog geen sprake van en is de winterjas nog nodig. In dit weekendweerbericht vertellen we je welke temperaturen we kunnen verwachten en hoe groot de kans op regen is. 

De koude noordelijke winden weten deze lente van geen wijken. Dit weekend voert een noordwestenwind frisse lucht aan. Dit merken we zaterdagochtend vroeg direct. Tussen 6 en 7 uur ’s ochtends ligt de temperatuur maar net boven nul en op een enkele plaats vriest het licht. Vorst aan de grond is mogelijk op grote schaal en ook autoruiten kunnen bevriezen. Ga je vroeg naar buiten? Dan heb je dus niet alleen een winterjas, maar ook handschoenen nodig. 

Zo’n koude meistart had jij waarschijnlijk niet op gehoopt, maar het is zaterdag helemaal geen onaardig lenteweer. Na de koude start is de zon veelvuldig te zien. De zon moet wel stapelwolken naast zich dulden en over de zuidoostelijke heeft van het land trekt ook sluierbewolking. Op veruit de meeste plaatsen blijft het droog, maar een lokale bui is niet uitgesloten.

Uitrusten tijdens fietstocht met winterjas
Uitrusten tijdens fietstocht met winterjas

Foto: Martha Kivits

Zaterdagmiddag: zomerjas, vitamine D en zonnebrandcrème

Het wordt zaterdagmiddag 11 graden in de kustgebieden, 13 landinwaarts en 14 graden in Noord-Brabant, Limburg, de Achterhoek en Twente. Lokaal zou het in Limburg 15 graden kunnen worden. De wind maakt het dit keer niet extra koud, want die is slechts zwak tot matig. Uit de wind en in de krachtige meizon kan het dan toch heerlijk zijn. In het binnenland kun je de winterjas ’s middags inruilen voor een zomerjas of een trui, zeker als je actief bezig bent. Normaal is het begin mei 15-18 graden. 

Lees ook: Dit weer is normaal in mei

Er wordt zonkracht 4 verwacht. Daarmee kan je onbeschermde huid midden op de dag, tussen 12 en 15 uur, na 30-60 minuten verbranden. Ons advies: doe een half uurtje onbeschermd vitamine D op in de zon en smeer je daarna in met zonnebrandcrème. 

Animatiefilmpje door in60seconds.nl

Zondag zon en stapelwolken

Ook zondag is het prima weer voor actieve buitenactiviteiten zoals tuinieren, wandelen of sporten. De dag start waarschijnlijk iets minder koud dan zaterdag met temperaturen rond een graad of 3. Overdag is het juist wat frisser met maxima van 10-13 graden. De noordwestenwind is ook duidelijker aanwezig, met op de meeste plaatsen een matige wind (windkracht 3-4). In Groningen en op de Waddeneilanden waait het soms vrij krachtig (windkracht 5). De wind levert gevoelstemperaturen op van 7-10 graden. Warme kleding is dus ook zondag een must.

Het grootste deel van de tijd is het zondag droog met een mix van zon en stapelwolken, maar verspreid over het land ontstaan enkele buien. Wie pech heeft haalt dus een nat pak. Hoe fris het ook is, tijdens zonnige perioden kan een onbeschermde huid midden op de dag opnieuw binnen 30-60 minuten verbranden. De zonkracht heeft dan ook niets te maken met de temperatuur, maar alles met de hoge stand van de zon en de dikte van de ozonlaag. Meer daarover lees je hier. 

En hoe het weer na het weekend wordt lees je natuurlijk in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Hoofdfoto: Willem van Nunen

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven