Weekendweer: wisselend tijdens dodenherdenking en Bevrijdingsdag

03 mei 2024, 07:30

Weekendverwachting

Het weekend kent droge perioden met zon, maar ook buien. Tijdens dodenherdenking en delen van Bevrijdingsdag heb je mogelijk een poncho nodig. Alle details over het weer lees je in dit weekendweerbericht.

De jas kan weer uit de kast, want het warme weer heeft plaatsgemaakt voor een beduidend frisser weertype. Daarnaast komt het tot buien. Alles over het weer op deze vrijdag lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Eerst droog op zaterdag, later buien

4 mei start droog met flink wat ruimte voor de zon. In de loop van de dag neemt de bewolking toe. In het noorden blijft het nagenoeg de hele dag droog, maar in de zuidelijke helft van het land komt het in de middag al tot buien, lokaal ook met onweer.

Het wordt 16 tot 18 graden. Tijdens een stevige bui zakt het kwik naar een graad of 11. De wind is zwak of matig en waait veelal uit zuidelijke richtingen. Rondom buien is de wind vlagerig.

Zaterdagavond, tijdens dodenherdenking trekken de (onweers)buien verder noordwaarts. In het zuidwesten en zuiden wordt het geleidelijk weer droog. Op veel plaatsen, waaronder de op de Dam en de Waalsdorpervlakte, moet tijdens Dodenherdenking rekening worden gehouden met buien. Het is daarbij een graad of 11.

Er is kans op enkele buien. Foto: Rieky van Dam
Er is kans op enkele buien. Foto: Rieky van Dam

Zondag eerst buien, later droger met zon

Op Bevrijdingsdag is kans op en enkele buien, maar naarmate de dag vordert overheersen de droge perioden en komt er meer ruimte voor de zon. Zoals het er nu voorstaat heeft het noorden van het land de meeste buien en is er in de zuidelijke helft van het land goede kans op een nagenoeg droge middag en avond. Het wordt op de meeste plaatsen 15 tot 17 graden en dit is een hele gebruikelijke temperatuur voor begin mei. De wind is matig van kracht en waait uit het zuidwesten. Ben je van plan om naar een festival te gaan op 5 mei? Neem dan voor de zekerheid een poncho mee. Dit geldt zeker voor festivals in de noordelijke helft van het land.

Check de festivals per plaats op onze evenementen-pagina.

Volgende week weer meer zon?

De eerste dagen van de nieuwe week verlopen nog wisselvallig met vrij gebruikelijke temperaturen voor de tijd van het jaar, maar een weersverbetering lijkt onderweg. Vanaf woensdag breekt een overwegend droge periode aan met veel zonneschijn. Aanvankelijk ligt de middagtemperatuur tussen 15 en 18 graden, maar richting het volgende weekend kan het kwik landinwaarts oplopen naar zo’n 20 graden.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven