Noodweer zorgt voor tornado's in zuidelijke staten VS

03 maart 2023, 14:15

Omgewaaide bomen na een tornado in Alabama in januari 2023. Foto: ANP/EPA/ERIK S. LESSER

In de Verenigde Staten is een grootschalig neerslaggebied actief dat in noordoostelijke richting over het land trekt. Het systeem zorgt met name aan de zuidkant voor flinke onweersbuien en tornado's.

De afgelopen uren zijn er in de staat Texas enkele tornado's waargenomen die voor flink wat schade hebben gezorgd. Ook in andere zuidelijke staten als Louisiana en Arkansas zijn tornado's gemeld. Er zijn geen slachtoffers gevallen, maar wel zitten honderdduizenden huishoudens zonder stroom.

Tot en met vrijdagavond wordt er in meerdere staten in de oostelijke helft van de VS gewaarschuwd voor hevige onweersbuien. Hierbij kunnen windstoten voorkomen met snelheden tot 140 kilometer per uur. Met name de staten Tennessee, Alabama en Kentucky krijgen hiermee te maken. Er is bovendien kans op nog enkele tornado's.

Ten noorden van het neerslaggebied bevindt zich koude lucht die rondom de grote meren op uitgebreide schaal voor hevige sneeuwval kan zorgen. Er kunnen enkele tientallen centimeters vallen. In het weekend trekt dit systeem verder richting het noordoosten, naar onder meer New York. Het is hier echter te zacht voor sneeuw, dus valt de neerslag daar gewoon in de vorm van regen.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black