Deventer verwacht waarschijnlijk geen water op de kade

28 december 2023, 13:30

Wateroverlast
Hoogwater in de IJssel bij Deventer. Foto: ANP / SEM VAN DER WAL

De Welle in Deventer, de doorgaande weg langs de IJsselkade, blijft vermoedelijk droog. De waterstand in de IJssel komt naar verwachting enkele centimeters lager te staan dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte, zegt een woordvoerder van de gemeente. De gemeente heeft eerder al op de kade voor de zekerheid zandzakken geplaatst en ook bigbags, extra grote zakken met zand.

De Rijn bij Lobith bereikte donderdagmorgen vroeg een piek van 14,52 meter boven NAP. Die hoge waterstand doet er ongeveer anderhalve dag over om de IJsselkade bij Deventer te bereiken. Ook lijkt de harde wind die wordt verwacht het water bij Deventer niet verder op te stuwen. Maar het gaat voor oudejaarsdag wel weer regenen, waardoor het water wat hoger kan komen te staan. "Er is dus nog niks met zekerheid te zeggen", aldus de gemeentelijke zegsman.

Wel staat vast dat een eventuele overstroming van de Welle de binnenstad van Deventer niet zal bereiken. "Dat beeld is eerder wel ontstaan, maar daar is geen sprake van. De binnenstad blijft zeker gewoon droog", aldus de gemeente.

Waterstand IJsselmeer met 10 centimeter gedaald

De zeer hoge waterstand op het IJsselmeer is donderdag met 10 centimeter gezakt, doordat er goed gespuid kon worden bij de Afsluitdijk. Ook de waterstanden in het Markermeer en de Randmeren zijn daardoor wat gedaald. Maar de komende dagen is spuien van water uit het meer weer lastiger door springtij in de Waddenzee en harde tot stormachtige wind langs de kust. Daarnaast wordt het waterpeil beïnvloed doordat rivieren heel veel water afvoeren naar het IJsselmeer, aldus Rijkswaterstaat donderdag.

Buitendijkse gebieden langs het IJsselmeer blijven de komende dagen wateroverlast houden. Dat is met name het geval in het Eemgebied, Flevoland, Noord-Holland (Edam en Enkhuizen), Marken en bij Makkum, Stavoren en Lemmer in Friesland. De harde wind en windstoten kunnen het water in die gebieden flink opstuwen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven