Hoogwaterpiek op grote rivieren valt mee

12 februari 2024, 15:37

Het is de laatste tijd vaak weer hoogwater op de rivieren in Nederland. Foto: ANP / Koen van Weel.

De Rijn bij Lobith komt minder hoog te staan dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Volgens de dienst bereikt de rivier in de loop van maandag bij Lobith het hoogste punt van 12,74 meter boven NAP. Eerder verwachtte Rijkswaterstaat nog dat de waterstand ruim boven de 13 meter boven NAP zou komen. Dat het water minder hoog komt te staan, komt doordat het de afgelopen dagen in het Duitse stroomgebied van de Rijn minder heeft geregend dan verwacht.

De hoogwatergolf op de Maas heeft Limburg verlaten. Het hoogste punt van de Maas ligt nu bij het Brabantse Megen. Waterschap Limburg heeft de crisisstaf die voor het weekeinde werd ingesteld maandag weer opgeheven.

Er is wel sprake van wateroverlast op veel plekken langs de rivieren, zeggen de waterschappen. Dat komt doordat het grondwater heel hoog staat door de vele regen in de afgelopen maanden. Water kan daardoor niet wegzakken in de grond. Er staan grote plassen op akkers en weilanden en er ontstaat veel kwel, grondwater dat achter de dijken omhoog komt door de druk van rivierwater. Landbouwers, die langzamerhand willen gaan beginnen met het bewerken van hun akkers, hebben daar last van.

Door de hogere waterstanden zijn ook veerverbindingen uit de vaart, onder meer over de Maas in Limburg en bij Dieren over de IJssel. Gemeenten adviseren verkeer dat via het veer een rivier wil oversteken om eerst online te kijken of het veer wel vaart.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black