Vakantieweer Europa: tropische hitte in Spanje

27 april 2023, 07:30

Vakantieweer
Kokkari op Samos, Griekenland. Foto: Adobe Stock / Iraklis Milas.

Van zomerse warmte is deze dagen dichtbij huis geen sprake. Toch zijn er aardig wat landen in Europa waar je kunt genieten van zomerse taferelen. In Spanje is het zelfs al tropisch warm met temperaturen die uitkomen tot ruim boven de 30 graden. Wat voor weer het in de rest van Europa is vertellen wij jou in dit artikel.

In eigen land is het al een tijdje een stuk frisser dan normaal. Daarnaast is het regelmatig flink wisselvallig en hebben we nog niet echt kunnen genieten van fraai lenteweer. Volgende week staat er wel een weersverbetering op het programma. Wil jij weten wat voor weer het precies wordt in eigen land tijdens de tweede week van de meivakantie? Dan kun je hier terecht.

Tropische hitte in Zuid-Spanje

De hoogste temperaturen op het Europese vasteland vinden we in Spanje. Deze week komen zelfs recordwaarden in zicht met temperaturen die in het zuiden oplopen tot bijna 40 graden. Volgende week doet de temperatuur een stap terug, al blijft het wel op uitgebreide schaal tropisch warm. Zo stijgt het kwik in Sevilla dagelijks naar 32 tot 34 graden. Het is hierbij vaak zonovergoten en dus is insmeren zeker aan te raden. De zonkracht is al zeer sterk en jouw onbeschermde huid kan al binnen een kwartier verbranden.

Aan de Spaanse costa’s is het heerlijk weer voor buitenactiviteiten. De temperatuur stijgt dagelijks naar 22 tot 28 graden. Het blijft overal droog en de zon maakt overuren. Ook op de Canarische Eilanden is het goed toeven. Het blijft droog en er is veel ruimte voor de zon. Met temperaturen die op de eilanden dagelijks oplopen naar 22 tot 27 graden is het heerlijk vakantieweer. Er staat wel regelmatig een stevig briesje uit het noorden die het voor het gevoel ietsje frisser maakt.

Het buurland Portugal krijgt te maken met een vergelijkbaar weerbeeld, al komen hier wel wat meer wolkenvelden voor. Ook is het iets minder warm met maxima die uitkomen rond 20 graden vlak aan zee tot lokaal 30 graden landinwaarts. In Porto stijgt de temperatuur volgende week naar 22 tot 27 graden. Later in de week neemt de buienkans iets toe.

Wisselvallig in Italië

In het populaire vakantieland Italië is het volgende week een stuk minder aangenaam. In de loop van het weekend gaat de wisselvalligheid toenemen met aanvankelijk veel buien in de noordelijke helft van het land. Later in de week zijn de meeste buien juist bestemd voor de zuidelijke helft van het land. Toch zullen er af en toe ook droge momenten zijn waarbij de zon even schijnt, en dan is het meteen prima weer om erop uit te gaan. De temperatuur stijgt in Rome naar 20 tot 23 graden.

In Rome is volgende week af en toe de Paraplu nodig. Foto: Adobe Stock / lucky-photo
In Rome is volgende week af en toe de Paraplu nodig. Foto: Adobe Stock / lucky-photo

Ook in Griekenland en Kroatië buien

In Griekenland is het komend weekend nog heerlijk vakantieweer met veel ruimte voor de zon. In de loop van volgende week komt daar echter verandering in want dagelijks zijn er buienkansen. De meeste lijken bestemd voor het vasteland, maar ook de eilanden op de Egeïsche zee houden het niet altijd droog. In Athene stijgt de temperatuur dagelijks naar een graad of 23. Op de Griekse eilanden is het een graadje minder warm.

In Kroatië komen vooral in het begin van volgende week veel buien voor bij temperaturen die uitkomen rond 20 graden. Later in de week wordt het hier droger en schijnt de zon geregeld. Ook stijgt de temperatuur iets en daarmee is het heerlijk weer voor buitenactiviteiten.

Mooi weer voor een stedentrip dichtbij huis

Dichtbij huis is het volgende week perfect weer voor een stedentrip. In Berlijn is het droog met een afwisseling van zon en wolken. Met een middagtemperatuur die uitkomt rond een graad of 17 is het heerlijk weer om door de stad te wandelen. Ook in Parijs is het vaak droog met flink wat ruimte voor de zon. Hier wordt het dagelijks een graad of 20.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven