Weekend weer: kans op stevige (onweers)buien

23 juli 2021, 07:30

Weekendverwachting
Foto: AdobeStock / Chalabala

Tijdens het weekend ziet het weerbeeld er anders uit dan het rustige zomerweer van afgelopen week. Na een aantal vrij zonnige en droge dagen te hebben gehad, staat dit weekend een aantal stevige (onweers)buien op het programma.

Voordat de kans op buien toeneemt is het vrijdag nog rustig zomerweer met een afwisseling van zon en wolken met de meeste zonneschijn in het zuiden. Pas wel op, want de zon schijnt met zonkracht 7, waardoor een onbeschermde huid al binnen 10 minuten kan verbranden. In het noorden zijn wat meer wolkenvelden aanwezig, waardoor de zon hier minder vaak te zien is. Bovendien is kans op wat gespetter, maar elders blijft het droog. De temperatuur stijgt naar 21 tot 23 graden in het noorden en westen en naar 25 graden in het oosten van het land. Lokaal kan het in Limburg 26 graden worden. Er staat een zwakke tot matige wind uit een noordoostelijke richting en het is op veel plaatsen heerlijk weer om naar buiten te gaan.

Zaterdag vanuit het zuiden (onweers)buien en broeierig warm

De eerste dag van het weekend start op veel plaatsen droog met in de noordelijke helft nog af en toe zon. Vrij snel raakt het vanuit het zuiden overal bewolkt en volgen buien. Deze buien kunnen in de middag fel zijn met kans op hagel en onweer. Koud wordt het niet want een matige oostenwind zorgt ervoor dat warme lucht naar onze omgeving wordt geblazen. Met maxima van 24 tot 25 graden in het westen en 26 graden in de Achterhoek, Overijssel en Limburg wordt het op veel plaatsen zomers warm. Wel is het erg vochtig, waardoor het broeierig warm aanvoelt.

Adobestock paraplu
Adobestock paraplu

Foto: AdobeStock / New Africa

Ook zondag kans op regen- en onweersbuien

Op zondag is eerst af en toe ruimte voor de zon, maar gedurende de dag neemt de kans op buien opnieuw toe. Tijdens de buien is wederom onweer mogelijk. De wind waait uit een overwegend zuidelijke richting en draait gedurende de dag naar het zuidwesten. Het wordt met maxima van 23 tot 25 graden wat minder warm dan op zaterdag, maar door de hoge luchtvochtigheid voelt het nog steeds benauwd aan. Een blik op onze radar biedt uitkomst.

Blijft het na het weekend wisselvallig?

Na het weekend blijft het (licht) wisselvallig zomerweer, waarbij dagelijks buien tot ontwikkeling kunnen komen. Tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon. De temperatuur komt uit op maxima van 20 tot 25 graden en is daarbij heel normaal voor de tijd van het jaar.

Verdere details lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland. Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Hoofdfoto: AdobeStock / Chalabala

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven