Wat is zonkracht?

16 april 2021, 10:42

AdobeStock_224019162-e1554402396307-1280x600

Zonkracht. Een term die we allemaal kennen, maar wat is zonkracht nu precies? Met zonkracht wordt de hoeveelheid ultraviolette (UV) straling van de zon aangegeven. Simpel gezegd geeft zonkracht dus aan hoe sterk de zon is. Zonkracht gaat allemaal over hoe snel je huid kan verbranden in de zon. Een beetje achtergrondinformatie is dus wel handig, zodat je altijd met voldoende bescherming naar buiten stapt.

Met de UV-index wordt aangegeven hoe krachtig de zon is. Hoe krachtiger de zon, des te groter de kans op verbranding van de huid. In Nederland is de hoogst haalbare zonkracht 9, maar dat is uitzonderlijk hoog. Meestal komt de zonkracht niet hoger dan 8 en dan alleen in de periode rond de langste dag. Hoe dichter bij de evenaar des te krachtiger de zon schijnt. In het Middellandse Zeegebied komt de zonkracht in de zomer vaak op 10-12 uit en dicht bij de evenaar zijn waarden van 16-20 gebruikelijk.

Hieronder de zonkrachtschaal voor Nederland.

UV-index
UV-index

Kans op verbranden

We weten allemaal hoe belangrijk het is om beschermd de zon in te gaan. Maar bij welke zonkracht moet je zonnebrand gebruiken? En hoelang kun je dan in de zon zitten zonder te verbranden? Dat laatste verschilt natuurlijk per persoon, maar er zijn zeker richtlijnen.

Bij een lage zonkracht (0 – 2) hoef je je in principe geen zorgen te maken. Zonkracht 3 tot 4 is in het voorjaar vaak al genoeg om na 30 minuten te verbranden. Na de winter is onze huid weinig gewend. In het najaar zul je bij zonkracht 3-4 minder snel verbranden.

Is de zonkrachtschaal 5 of 6? Dan kun je snel verbranden. Smeer je jezelf dan niet in? Dan verbrand je al na 15 tot 25 minuten! Je begrijpt dat je huid bij een zonkracht van 7 of 8 nog sneller verbrandt. Zonder zonnebrand verbrand je in dat geval al na 10 minuten. Is er een zonkracht van 9 of 10? Dan kun je nog niet eens 10 minuten in de zon zitten zonder te verbranden. Ongeacht welk huidtype je hebt.

De juiste bescherming

Zeker vanaf zonkracht 5 is het heel erg belangrijk om de juiste maatregelen te nemen om je huid te beschermen. Ook bij zonkracht 3 of 4 raden we aan jezelf in te smeren. Maar bij zonkracht 5 (of hoger), moet je net wat meer op letten. Smeer je ten eerste elke 2 uur in en ben je in het water geweest? Doe dit dan nog een keer, ook al zijn de twee uur nog niet verstreken. Draag daarnaast iets op je hoofd, een zonnebril en blijf zoveel mogelijk in de schaduw.

Foto: Adobe Stock

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black