Sneeuw op komst in de Alpen?

23 maart 2023, 14:30

Vanaf maandag wordt de sneeuwlaag weer goed aangevuld! Foto: Floris Lafeber

Na een aantal dagen met lenteweer in de Alpen lijkt een weersverandering aanstaande. Vandaag is het nog droog, maar vanaf morgen neemt de kans op sneeuw toe en de temperatuur daalt gestaag.

Grote delen van de Alpen hebben door een zuidwestenwind te maken met zachte condities. In de dalen liep de temperatuur afgelopen dagen zelfs op naar 15 tot 20 graden. De nul-gradengrens ligt rond 3000 meter en daarmee zijn de omstandigheden voor de sneeuwlaag allesbehalve ideaal. Gelukkig, voor wie nog op wintersport gaat, lijkt een weeromslag aanstaande.

Vrijdag is het begin van die weersverandering al wel te merken. De zon verdwijnt steeds vaker achter bewolking en in de lagere delen kan nog wat regen vallen. Boven 1600 meter valt vaker sneeuw, vooral aan de noordkant van de Alpen in Frankrijk en Oostenrijk. De Italiaanse Alpen moeten wat langer wachten op neerslag met daar nog enige tijd droge perioden.

Langzaam kouder vanaf het weekend

In het weekend begint de sneeuwgrens langzaamaan wat verder te dalen richting 1500 meter. De noordelijke Alpen krijgen te maken met buien, die boven 1500 meter dus een winters karakter kunnen hebben. In de middag wordt het aantal buien snel minder en kan de zon nog even tevoorschijn komen. Het is dan dus even heerlijk weer voor de Après-Ski.

Dat zonnige weerbeeld zet zich ook zondag nog even voort, vooral in de Oostenrijkse en Italiaanse Alpen. Toch wordt het vanuit het noordwesten langzaam bewolkt in de Zwitserse en Franse Alpen met uiteindelijk ook daar al de eerste neerslag.

Daarna veel sneeuw?

Met een stevige noordenwind wordt steeds koudere lucht aangevoerd. Dat gaat gepaard met een flink pak sneeuw voor grote delen van de Alpen, ook in de dalen. Regionaal kan 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen tot en met maandagochtend, op sommige plaatsen aan de noordkant mogelijk oplopend tot 30 of 40 centimeter. In de zuidelijke Alpen kan ook wat sneeuw vallen, al zijn de hoeveelheden daar echter wat beperkter.

Voor wintersporters is dit dus goed nieuws en het koudere weer met sneeuw lijkt ook een aantal dagen aan te houden. Skipistes onder 1500 meter kunnen waarschijnlijk weer open en dat is fijn voor alle skiërs en snowboarders die nu richting de Alpen afreizen.

Ben jij een fanatieke wintersporter? Schrijf je dan in voor de wintersportnieuwsbrief van Weeronline. Zo blijf je op de hoogte van al het wintersportnieuws! 

Donny de Koning

Donny de Koning

Presentator en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black