Puinruimen na Amphan begonnen

22 mei 2020, 12:20

Buitenland
ANP-410861816-1-1240x600
ANP-410861816-1-1240x600
ANP-410861816-1-1240x600

Na de verwoestende orkaan Amphan beginnen India en Bangladesh met puinruimen. Getroffen bewoners hebben de noodopvang verlaten en zijn teruggekeerd naar hun huizen om daar de schade op te nemen. Duizenden huizen werden met de grond gelijk gemaakt. In sommige gebieden is er nog steeds geen elektriciteit. Er zijn bijna 100 doden gevallen door het natuurgeweld.

De Indiase premier Narendra Modi heeft vrijdag een rondvlucht gemaakt boven het getroffen gebied. Hij heeft steun toegezegd bij de wederopbouw. Mamata Banerjee, het regeringshoofd van de bijzonder getroffen noordoostelijke staat West-Bengalen sprak de vrees uit dat Amphan de regio harder heeft getroffen dan de coronacrisis. Hij verwacht dat het enkele dagen gaat duren om de volledige omvang van de schade te beoordelen. Modi beloofde hem dat de regering een substantiële financiële bijdrage zal leveren aan het herstel.

De komende dagen blijft het over het algemeen droog in de getroffen gebieden. Wat wel ongunstig is, is dat in het noordoosten van India flink wat regen valt in de komende week. Het regenseizoen is begonnen en in een week tijd kan stroomopwaarts van Bangladesh, ten zuiden van de Himalaya, ruim 1000 mm vallen. Al dit regenwater stroomt door Bangladesh naar de zee. Dat kan in lagere delen zonder dijken tot overstromingen leiden.

Schade in Kolkata

Volgens de Indiase meteorologische dienst was de orkaan een van de krachtigste van de afgelopen 20 jaar. Amphan kwam woensdagmiddag aan land met een snelheid van 185 kilometer per uur. In de stad Kolkata, met een inwoneraantal van 15 miljoen, is de luchthaven onbereikbaar en is er geen elektriciteit in grote delen van de metropool in het noordoosten van India. De regio die een van de laatste grote plaatsen is waar wilde en bedreigde Bengaalse tijgers leven, werd ook getroffen. Ook daar zijn ze nu begonnen met het puinruimen na Amphan.

In India en Bangladesh werd opvang geregeld voor meer dan drie miljoen mensen, voordat Amphan toesloeg. De twee landen hebben veel ervaring met zware orkanen die herhaaldelijk voorkomen in de Golf van Bengalen. Volgens deskundigen is de kracht van orkanen in de afgelopen jaren toegenomen, mede als gevolg van klimaatverandering. Het aantal slachtoffers is echter over het algemeen lager. Dat komt omdat de twee landen nu goede noodopvangcentra hebben gebouwd en over evacuatieplannen beschikken.

Lees ook: ‘supercycloon’ Amphan teistert India.

Foto: EPA

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven