‘Supercycloon’ Amphan teistert India

20 mei 2020, 16:13

Buitenland
ANP-410699307-1-1240x600
ANP-410699307-1-1240x600
ANP-410699307-1-1240x600

De tropische supercycloon Amphan heeft India bereikt. De autoriteiten in deelstaten Odisha en West-Bengalen melden dat door de harde wind daken van huizen worden gerukt en bomen omvallen. In India en buurland Bangladesh hebben miljoenen mensen tijdens de coronacrisis een veilig heenkomen gezocht voor supercycloon Amphan.

Amphan vormde zich boven de Golf van Bengalen en zou de zwaarste storm zijn die de regio treft in ongeveer tien jaar. Momenteel is het een tropische cycloon in categorie 2, met windsnelheden rond 175 km/uur. De getroffen gebieden worden ook geteisterd door harde regen en hoge golven. De autoriteiten in Bangladesh melden dat zo’n 2,4 miljoen mensen zijn overgebracht naar ruim 15.000 opvanglocaties.

De evacuatie wordt in beide landen bemoeilijkt door de coronacrisis. “Het is een uitdaging om mensen te evacueren en ondertussen te zorgen dat iedereen voldoende afstand houdt”, zegt onderminister Enamur Rahman, die in Bangladesh gaat over rampenbestrijding. Hij stelde dat het aantal opvangcentra veel hoger ligt dan gebruikelijk. Zo moet worden gezorgd dat het daar niet al te druk is.

Opvanglocaties

In India, waar zo’n 400.000 mensen zijn geëvacueerd, waren sommige opvanglocaties vanwege de pandemie al in gebruik als quarantainecentra. Daarom worden mensen die vluchten voor de supercycloon ook opgevangen in andere gebouwen. De autoriteiten verstrekken daarbij mondkapjes aan evacués.

De verwachting is dat Amphan in de nacht van woensdag op donderdag of donderdagochtend sterk in kracht afneemt. De storm trekt dan over het noordwesten van Bangladesh om aan de noordgrens van Bangladesh te verdwijnen.

Foto: EPA

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven