Zeker vijftien doden door cycloon Amphan

21 mei 2020, 11:13

Orkanen
Cycloon-Amphan-ANP-410775092-1280x600
Cycloon-Amphan-ANP-410775092-1280x600
Cycloon-Amphan-ANP-410775092-1280x600

De zware cycloon Amphan heeft in India en Bangladesh aan zeker vijftien mensen het leven gekost. Dit meldden overheidsfunctionarissen. De storm heeft dijken en duizenden huizen vernield, miljoenen mensen zijn geëvacueerd.

Amphan kwam woensdag aan land in de dichtbevolkte Indiase staat West-Bengalen. Er waren windstoten tot 185 kilometer per uur en metershoge golven. Volgens de lokale autoriteiten zijn zeker tien mensen omgekomen in de staat en is de schade enorm. De zwaarst getroffen gebieden zijn volgens een hoge staatsfunctionaris moeilijk bereikbaar vanwege het hevige weer.

In miljoenenstad Kolkata, de hoofdstad van West-Bengalen, vielen bomen en elektriciteitspalen om door de harde wind. Daarnaast viel in delen van de stad de stroom uit. In Bangladesh kwamen zeker vijf mensen om het leven door Amphan. Geschat wordt dat drie miljoen mensen in het land zonder stroom zitten.

Landinwaarts

Cycloon Amphan neemt af in kracht naarmate die landinwaarts trekt, meldt de Indiase nationale weerdienst donderdag. Naar verwachting gaat Amphan de komende twee dagen via Bangladesh richting de Himalaya en brengt fikse neerslag met zich mee. Er kan 200 millimeter regen vallen in Bangladesh en 300 tot 400 millimeter in het oosten van India. Het risico op overstromingen blijft groot.

De evacuaties worden zowel in India als Bangladesh bemoeilijkt door de coronacrisis. “Het is een uitdaging om mensen te evacueren en ondertussen te zorgen dat iedereen voldoende afstand houdt”, zei onderminister Enamur Rahman, die in Bangladesh gaat over rampenbestrijding eerder. Hij stelde dat het aantal opvangcentra veel hoger ligt dan gebruikelijk. Zo moet worden gezorgd dat het daar niet al te druk is.

In India, waar zo’n 500.000 mensen zijn geëvacueerd, waren sommige opvanglocaties vanwege de pandemie al in gebruik als quarantainecentra. Daarom worden mensen die vluchten voor de supercycloon ook opgevangen in andere gebouwen. De autoriteiten verstrekken daarbij mondkapjes aan evacués.

Eerder deze week kwam de gigantische evacuatie op gang.

Foto: EPA

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven