Tienduizenden mensen geëvacueerd vanwege cycloon Amphan

19 mei 2020, 14:28

Buitenland
cycloon-amphan-epa-1280x600
cycloon-amphan-epa-1280x600
cycloon-amphan-epa-1280x600

In Bangladesh en het oosten van India zijn tienduizenden mensen geëvacueerd vanwege de naderende cycloon Amphan. Inwoners van de kustgebieden zijn overgebracht naar opvangcentra en hoger gelegen gebieden, meldt Reuters. De autoriteiten treffen voorbereidingen om zo snel mogelijk in totaal meer dan 5 miljoen mensen naar veiligere plaatsen te brengen.

De cycloon bevindt zich momenteel in de Golf van Bengalen, tussen India en Myanmar, en trekt de komende dagen naar het noordnoordoosten. Momenteel is het een cycloon van de vierde categorie met windsnelheden van ruim 220 km per uur.

Lees alles over orkanen, tyfonen en cyclonen.

Cycloon Amphan morgen aan land nabij Calcutta

De verwachting is dat Amphan woensdagmiddag aan land komt in het grensgebied van India en Bangladesh, vlakbij de metropool Calcutta. Het is dan waarschijnlijk nog een cycloon van de derde categorie met windsnelheden van 180 tot 210 km per uur en nog krachtigere windstoten. Door zware regenval en vloedgolven is er grote kans op overstromingen. Regionaal kan meer dan 200 millimeter neerslag vallen. In de loop van donderdag zal Amphan sterk in kracht afnemen.

Amphan is een van de heftigste stormen waar beiden landen de afgelopen jaren mee te maken gaan krijgen. Meteorologen houden rekening met flinke schade aan huizen, gewassen en elektriciteitsmasten. Ook het wegverkeer en de scheepvaart zullen waarschijnlijk ontregeld worden. Het kan de zwaarste storm worden sinds de sypercycloon van 1999 die de Oost-Indiase deelstaat Odisha trof. Daarbij kwamen destijds ongeveer 10.000 mensen om het leven.

Foto: EPA

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven