Zo zwaar worden de buien vanavond

21 mei 2024, 10:18

Regen
Maandag kwam het in Friesland lokaal tot wateroverlast. Foto: Roos

Op eerste pinksterdag kwam het in het zuiden en midden van het land tot regen- en onweersbuien en op tweede pinksterdag was het op sommige plaatsen kletsnat in het noorden en westen. Ook voor later vandaag staat weer veel regen op het programma. In dit artikel vertellen we je wat je kan verwachten en hoe nat het wordt.

Op deze dinsdag is het eerst vrij zonnig en de temperatuur loopt snel op. Het kwik stijgt op de meeste plaatsen naar 22 tot 25 graden. De hoogste waarden worden in Groningen, Drenthe en Overijssel verwacht. In het zuiden van het land wordt het 20 tot 22 graden en daar neemt de bewolking geleidelijk toe.

Vanmiddag komen vanuit het zuiden regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. In het midden en noorden ontstaan aan het eind van de middag ook enkele stevige regen- en onweersbuien. Daarbij is ook kans op hagel en zware windstoten. De avondspits van deze dinsdag zal dan ook extra druk zijn.

Lees ook: Wat moet je doen bij hevig onweer?

Lokaal een hele maandsom

Op sommige plaatsen valt veel regen in korte tijd en op sommige plaatsen kan 50 millimeter vallen. Normaal valt in heel mei gemiddeld over het land 58 mm. Mei is in het midden en zuiden tot dusver al een kletsnatte maand en vooral in het zuidoosten van Brabant en in Limburg is op meerdere plaatsen al meer dan 100 mm gevallen. In het Zuid-Limburgse Noorbeek is al 135 en in het Brabantse Leende 125 mm gevallen. Ook elders is meer dan 100 mm gevallen, zoals lokaal in Zuid-Holland, Friesland en Groningen.

Doordat er vanavond in meerdere plaatsen ook de avondvierdaagse wordt gelopen, moet rekening worden gehouden met kletsnatte omstandigheden en wellicht hier en daar ook afgelastingen.

Felle plensbuien tijdens Pinksteren

Op eerste pinksterdag kwam het in het zuiden en midden van het land tot regen- en onweersbuien. Pinkstermaandag was het raak in het noorden en westen van het land. Onder andere in het Friese Buitenpost stonden straten blank en stond 30 cm water. Ook kwam het tot enorm veel hagel en dat kwam zelfs bij meerdere mensen de woning binnen. Op het meetpunt Lauwersoog viel gisteren 48 mm.

Lees ook: Dit zijn de 5 natste provincies van Nederland

Ook op diverse plaatsen in Zuid-Holland kwam het met bakken uit de lucht en viel meer dan 50 mm. In Woerden viel 80 en ook in Sassenheim zat bijna 80 mm in de regenmeter. Ook in het Groningse Ulrum viel maandag ruim 80 mm.

Licht wisselvallig lenteweer

Woensdag is het bewolkt en valt af en toe regen. Later wordt het droog en breekt de zon nog even door. Het wordt 17 tot 20 graden. De dagen daarna is het licht wisselvallig en loopt de temperatuur weer op. Vrijdag kan het vanuit het oosten opnieuw tot zware buien komen. Alle details lees je in het uitgebreide weerbericht.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven