Wateroverlast door noodweer Friesland

21 mei 2024, 09:58

Regen
Er viel lokaal extreem veel regen en hagel. Foto: Rudy Bouma / RBNieuws.nl

Delen van Friesland hebben op tweede pinksterdag te maken met hevige regenbuien, met wateroverlast tot gevolg. In het dorp Buitenpost was volgens de veiligheidsregio sprake van "erg veel wateroverlast door extreme regenval". De straten kwamen er onder een laag water van zo'n 25 centimeter te staan. Hulpdiensten rukten uit om er te gaan helpen.

"Het heeft ook flink gehageld. Hierdoor kan het op sommige plekken glad zijn", voegde de veiligheidsregio eraan toe. Die waarschuwde inwoners om goed op te passen als ze over straat gaan, want door de hevige regenval waren putdeksels losgeraakt, maar dat was niet goed te zien door de laag met water erboven.

Extreem veel hagel in Friesland. Foto: Rudy Bouma / RBNieuws.nl
Extreem veel hagel in Friesland. Foto: Rudy Bouma / RBNieuws.nl

Fikse buien trokken ook over het parcours van de Fiets Elfstedentocht, waar 13.740 mensen aan de start verschenen. Op twee plekken werd de fietstocht even stilgelegd omdat het hevig begon te onweren, vertelt voorzitter van de organisatie Stephan Rekker. "Gelukkig werd massaal gehoor gegeven aan onze oproep aan alle Friezen om hun huizen, bedrijven en schuren te openen om deelnemers te laten schuilen", vertelt hij. Toen het onweer voorbij was, konden de deelnemers weer op hun fietsen stappen.

Ook elders in het land veroorzaakt overvloedige regenval problemen. Zo kreeg de brandweer in de Bollenstreek veel meldingen binnen van wateroverlast na een "wolkbreuk". Veiligheidsregio Hollands Midden riep mensen op om alleen in levensbedreigende situaties 112 te bellen.

De zware bui van afstand gezien vanuit Kollum. Foto: Rudy Bouma / RBNieuws.nl
De zware bui van afstand gezien vanuit Kollum. Foto: Rudy Bouma / RBNieuws.nl

Buitenpost komt dag na wolkbreuk weer bij

Het water kwam razendsnel, maar een dag later is daarvan in het Friese Buitenpost niet heel veel meer te merken. De straat die maandag na de wolkbreuk veelvuldig in beeld was door de hoeveelheid water die er stond, ziet er dinsdag weer normaal uit. "Er is geen waterplas te zien", zegt een woordvoerder van de gemeente Achtkarspelen.

In korte tijd viel maandag aan het eind van de middag zoveel water, dat de straten blank stonden. Grote hoeveelheden hagel dreven op het water, en kwamen in woonzorgcentrum Haersmahiem via de toiletten weer omhoog. Ook liep regenwater het zorgcentrum met 22 bewoners binnen.

"Binnen tien minuten waren er allemaal vrijwilligers om daar te helpen en kon het personeel zich bekommeren om alle bewoners", aldus de woordvoerder namens de burgemeester. De bewoners werden tijdelijk binnen het pand verplaatst. "Uiteindelijk heeft niemand het pand hoeven te verlaten."

Bij veel inwoners van Buitenpost liep het regenwater de woning binnen. Een overzicht van de schade die dat heeft veroorzaakt heeft de woordvoerder niet, omdat die schade moet worden geclaimd bij de eigen verzekeraar.

Veel water en hagel. Foto: Rudy Bouma / RBNieuws.nl
Veel water en hagel. Foto: Rudy Bouma / RBNieuws.nl

Verzekeraars krijgen meer dan 100 schademeldingen na hevige regen

Verzekeraars hebben meer dan honderd schademeldingen ontvangen na de hevige regen, onweer en wateroverlast afgelopen dagen in sommige delen van het land, melden Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN).

Interpolis heeft volgens een woordvoerster tot nu toe 112 schademeldingen binnengekregen, "voornamelijk vanwege neerslag, windstoten en blikseminslag". De meeste meldingen kwamen uit Noord-Brabant, Zuid-Holland en Friesland.

Bij NN, waaronder ook OHRA en de verzekeringen van ABN AMRO, ING en SNS vallen, waren volgens een woordvoerder dinsdagochtend maximaal vijftien meldingen binnen. "Het gaat met name om waterschade aan huizen, zoals lekkages aan daken." De meldingen kwamen volgens hem vooral uit Friesland. Later op de dag verwacht hij meer schademeldingen.

Met dank aan de foto's van RBnieuws.nl

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven