Dit is waarom deze vrij normale zomer voor jou misschien tegenvalt

20 augustus 2021, 14:29

Weeroverzichten
Slechte zomer

Vind jij deze zomer ook zo slecht? Of ben je juist blij dat het niet al te warm is en daarmee vaak heerlijk weer om buiten actief te zijn? De meningen over de zomer van 2021 zijn verdeeld, maar het sentiment is bij veel mensen de afgelopen weken wel negatiever geworden. In dit artikel bespreken we hoe dit gevoel zich verhoudt tot de weerdata van deze zomer. 

Tot dusver verloopt de meteorologische zomer vrij warm met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 17,8 graden tegen 17,5 normaal. Als we de verwachting voor de slotperiode van augustus meenemen, verandert aan deze getallen weinig. De gemiddelde zomertemperatuur zal uitkomen rond 17,7 graden tegen 17,4 normaal. Dit hoge gemiddelde is vooral veroorzaakt door relatief warme nachten. Met 17,7 graden komt de zomer van 2021 op een gedeeld dertiende plaats in de lijst met warmste zomers sinds 1901.

De hoge gemiddelde temperatuur hebben we te danken aan relatief veel warme dagen. Op maar liefst 64 dagen steeg de temperatuur tot dusver boven 20 graden. Normaalgesproken telt de zomer tot en met 20 augustus 56 warme dagen. Het aantal zomerse dagen met maxima van 25 graden of meer blijft wel iets achter met 17 tegen 20 gebruikelijk. Het kwam slechts tot één tropische dag. Normaal wordt het vier keer 30 graden of meer in De Bilt.

Het kwam tot dusver tot 20 mooi-weerdagen, waar dit normaal tot 20 augustus 26 keer lukt. Op mooi-weerdagen blijft het nagenoeg droog, schijnt de zon minstens de helft van de dag en is het warmer dan gebruikelijk. 

Lang zo slecht nog niet deze zomer! Of toch wel?

Op basis van de hierboven genoemde weerdata kunnen we concluderen dat de zomer lang zo slecht nog niet is, maar er is een belangrijke kanttekening. Hoewel de warme dagen de hele zomer van de partij waren, concentreerde de zomerse warmte zich op juni en dan ook nog eens vooral op de eerste twintig dagen van juni. Dit was voor de meeste mensen nog ruim voor de vakantieperiode. Maar liefst elf zomerse dagen werden genoteerd in de eerste achttien dagen van juni. In het zuiden en oosten kwam het zelfs tot een regionale hittegolf. Op 17 juni kwam het tot de eerste en vooralsnog enige officiële tropische dag van 2021

Temperatuur zomer 2021
Temperatuur zomer 2021

De maximumtemperatuur zit deze zomer duidelijk in een dalende trend

Ook eind juni was er nog een periode met zomerse warmte. Door de aanhoudende juniwarmte ging de eerste zomermaand recordwarm de boeken. In De Bilt kwam de gemiddelde juni-temperatuur uit op 18,2 graden tegen 16,1 normaal. Na juni kwam het slechts incidenteel nog tot zomerse warmte.

Steeds meer buien en minder zon

Tijdens de vakantieperiode raakte de zomer steeds meer in het slop. Eerst was het in een groot deel van het land nog prima weer voor buitenactiviteiten met veel zonneschijn en aangename temperaturen van 20-25 graden. Toch waren de tegenstellingen begin juli groot. In de week dat Limburg te kampen had met overstromingen werd in Noord-Holland het land beregend. 

wateroverlast Limburg, overstromingen
wateroverlast Limburg, overstromingen

Overstromingen in Limburg. Foto: Jan Boneschansker

Later in juli kwam het steeds vaker tot buien en begonnen sombere en (vrij) koele dagen het weerbeeld te overheersen. Natuurlijk regende het niet de hele tijd en kon je ook toen nog prima naar buiten, maar van hoogzomers weer was juist in de hoogzomer geen sprake. Stranddagen waren deze vakantieperiode op één hand te tellen. Waar de temperatuur in juli nog vrij gebruikelijk was met gemiddeld 18,0 graden tegen 18,3 graden normaal, presteert augustus tot dusver echt ondermaats met 16,9 graden tegen 18,4 gebruikelijk.

Er viel deze zomer gemiddeld over het land (iets) meer neerslag dan normaal met uiteindelijk circa 265 mm tegen 235 normaal, maar de regionale en lokale verschillen waren immens groot. Zo zijn er gebieden die al meer dan 300 mm neerslag hebben gemeten, maar er zijn ook regio’s waar minder dan 200 mm is gevallen. Wolkbreuken veroorzaakten regelmatig flinke wateroverlast. 

Nat en koel zomerweer in de hoogzomer
Nat en koel zomerweer in de hoogzomer

Nat en koel zomerweer tijdens de hoogzomer. Foto: Ben Saanen.

De zon heeft deze zomer tot dusver 557 uur geschenen tegen 548 normaal. Deze optelsom van zonuren is samengesteld uit een zonnig begin van de zomer en een steeds somberder verloop in de hoogzomer. Juni was zonnig met 247 zonuren tegen 214 normaal, juli had 201 zonuren waar 221 gebruikelijk is en in augustus scheen de zon tot dusver 110 uur tegen 133 normaal. Daarmee is augustus niet alleen op de koele, maar ook duidelijk op de sombere tour. 

Deze zomer voelt ‘slecht’ door voorgaande zomers

Niet alleen het verloop van een hoogzomerse juni naar een sombere en koele augustusmaand maakt dat veel mensen deze zomer als vrij slecht ervaren. De laatste jaren zijn we ook flink verwend met veel meer zon en warmte. Zo beleefden we vorig jaar onder andere een ongekende hittegolf in de eerste helft van augustus. Daarin kwam het tot een recordaantal van negen tropische dagen. De hele zomer telde maar liefst 28 zomerse dagen en 11 tropische dagen. De zon scheen daarbij veel vaker dan dit jaar. In juli was het vorig jaar wel lange tijd koel en wisselvallig.

Waterpret. Foto: Paul Hermans.
Waterpret. Foto: Paul Hermans.

Veel waterpret in de voorgaande zomers. Foto: Paul Hermans

Ook in 2019 waren zon en hitte regelmatig van de partij. Het kwam toen eind juli zelfs tot recordtemperaturen boven 40 graden! In 2018 was vooral het langdurige karakter van het zonnige en warme weer opvallend. De zomer van 2017 kende een vergelijkbaar verloop met dit jaar, waarbij de zomer piekte in juni, maar eind augustus volgde ook nog een zomers toetje. Dit jaar zit dat er voor de start van de meteorologische herfst, op 1 september waarschijnlijk niet meer in. De afgelopen jaren hebben ons verwachtingspatroon van de Hollandse zomer flink opgedreven. 

Zomers zoals die van de afgelopen jaren zullen in het opwarmende klimaat steeds vaker voorkomen, maar ons klimaat blijft door onze ligging aan de Noordzee wisselvallig. Zomers zoals dit jaar zullen ook in het opwarmende klimaat veelvuldig blijven voorkomen. Het verschil met vroeger is dat het zelfs op koele en sombere dagen nog 18-22 graden wordt. In het verleden gingen koele en wisselvallige zomers vaak gepaard met maximumtemperaturen van slechts 14-18 graden.

Hoofdfoto: Jan Bergmans

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven