Eerste officiële tropische dag van 2021 een feit

17 juni 2021, 15:00

In De Bilt werd het om 13:50 uur 30,3 graden en daarmee is het de eerste officiële tropische dag van het jaar. Elders in het land is het nog warmer. En de temperatuur loopt op grote schaal op naar 30-35 graden. De hoogste temperatuur tot dusver is gemeten in Hupsel met 33,2 graden.

Vorig jaar was 26 juni de eerste officiële tropische dag en op 15 september 2020 was het voor het laatst tropisch in De Bilt. Gemiddeld komt het op 30 juni tot de eerste officiële tropische dag. De eerste 30 graden in De Bilt is dus vroeger dan normaal. Op 9 mei 1976 werd het al 30,4 graden in De Bilt en dit is de vroegste officiële tropische dag ooit.  

Gisteren was al sprake van de eerste lokale tropische dag van het jaar. In het zuiden werd het op grote schaal tropisch warm.

Vorig jaar zeer veel tropische dagen

Gemiddeld is het in De Bilt circa vijf keer per jaar tropisch warm. Het oosten van Noord-Brabant en Limburg mogen rekenen op acht tropische dagen per jaar. De Wadden en de Noordzeekust tellen in een normaal jaar slechts nul tot twee tropische dagen per jaar.

In 2020 was de eerste officiële tropische dag op 26 juni met 30,1 graden. De laatste keer dat de temperatuur in De Bilt tot boven 30 graden steeg was op Prinsjesdag (15 september) 2020. In totaal kwam het tot twaalf tropische dagen in De Bilt. Het record van meeste officiële tropische dagen in een jaar is in handen van 1976. In dat jaar werd het op veertien dagen warmer dan 30 graden in De Bilt. 

In het zuiden van het land (Arcen en Eindhoven) werden vorig jaar maar liefst achttien tropische dagen genoteerd. Het grootste deel van deze tropische dagen vonden plaats tijdens de hittegolf van 5 tot en met 17 augustus. 

Hoe lang het nog heet zomerweer blijft lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Meer tropische dagen door klimaatverandering  

Door de opwarming van het klimaat komt het inmiddels jaarlijks tot tropische dagen. Het laatste jaar zonder een officiële tropische dag was 1993. In de periode 1961-1990 kwam het nog in bijna 40% van de jaren voor dat de temperatuur in De Bilt het hele jaar onder de 30 graden bleef. In de periode 1905-1910 werd er zelfs zes jaar op rij geen tropische dag genoteerd. Tegenwoordig is dit ondenkbaar.

Foto: Paul Hermans

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black