Weeronline
Weeronline
  officiële tropische dag

  Eerste officiële tropische dag van 2020

  Aangemaakt: 26 jun 2020, 16:47 uur

  In De Bilt werd het om 16:40 uur 30,1 graden en daarmee is het de eerste officiële tropische dag van 2020. Elders in het land is het nog warmer. De hoogste temperatuur was tot dusver voor Hoek van Holland met 32,3 graden. Vorig jaar was 2 juni de eerste officiële tropische dag. De laatste tropische dag in De Bilt was op 27 augustus 2019.

  Gemiddeld komt het op 4 juli tot de eerste officiële tropische dag. De eerste 30 graden in De Bilt is dus wat vroeger dan normaal. Soms wordt de eerste tropische dag al eerder in het jaar behaald. Zo werd het op 9 mei 1976 al 30,4 graden in De Bilt en daarmee is dat de vroegste officiële tropische dag ooit.

  Woensdag en donderdag werd het regionaal al tropisch warm. Op woensdag had Arcen de primeur om als eerste de tropische grens van 30 graden te passeren.

  Geen officiële hittegolf

  Vandaag is de enige tropische dag in De Bilt van deze week en daarmee is dus geen sprake van een officiële hittegolf. Daarvoor moet het in De Bilt tenminste vijf dagen op rij 25 graden of meer zijn, waarvan drie dagen met maxima van 30 graden of hoger. We komen dus twee tropische dagen tekort. In het zuiden komt het regionaal waarschijnlijk wel tot een hittegolf. Afgelopen dagen en vandaag was het er al 30 graden en morgen is de kans op temperaturen van 25 graden of meer groot. Er wordt dan voldaan aan de voorwaarde voor een hittegolf.

  Vorig jaar zeer veel tropische dagen

  In 2019 was de eerste officiële tropische dag op 2 juni met maximaal 30,4 graden. Daarmee was het gelijk de warmste 2 juni die ooit is gemeten. Ook landelijk was het de warmste met 32,9 graden in Volkel.

  De laatste keer dat de temperatuur in De Bilt tot boven 30 graden steeg was op 27 augustus. Tijdens de tweede hittegolf van dat jaar werd het 32,8 graden. In totaal kwam het tot elf tropische dagen in De Bilt. Eind juli vond een extreme hittegolf plaats. Op 25 juli werd het warmer dan ooit met 37,5 graden in De Bilt en in Gilze-Rijen werd het zelfs 40,7 graden!

  In 2018 kwam het tot negen officiële tropische dagen. Normaal komt het kwik op vier dagen tot boven 30 graden. Het record is nog steeds in handen van 1976. In dat jaar werd het op veertien dagen warmer dan 30 graden.

  Meer tropische dagen door klimaatverandering

  Door de opwarming van het klimaat komt het inmiddels jaarlijks tot tropische dagen. Het laatste jaar zonder een officiële tropische dag was 1993. Zowel in de jaren 60, maar ook in de jaren 70 en 80 kwam het vier van de tien jaar voor dat de temperatuur in De Bilt het hele jaar onder de 30 graden bleef. In de periode 1905-1910 werd er zes jaar op rij geen tropische dag genoteerd. Tegenwoordig is dit ondenkbaar.

  Foto: ANP

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Rico Schröder