Zonnig en zacht in de Alpen, later volgende week verandering

02 februari 2024, 12:40

De komende tijd veel zonneschijn in de Alpen. Foto: Hein Lafeber

Ben jij van plan om binnenkort op skivakantie naar de Alpen te gaan? Dan is er positief nieuws, want het wordt goed weer en in de bergen ligt nog veel sneeuw. Verandering ligt eind volgende week wel op de loer. Alles over het weer in de wintersportgebieden lees je in dit artikel.

Veel Alpendalen zijn groen gekleurd, maar in de bergen ligt nog veel sneeuw en hier kan optimaal genoten worden van wintersport. De komende tijd is het zacht en vrij zonnig in de Alpen met overdag temperaturen richting 10 graden in de dalen en lichte vorst tijdens de nachten. Naast zon zijn er regionaal soms ook wolkenvelden aanwezig. Omdat het tijdens ochtenduren nog koud is blijft de sneeuwkwaliteit dan goed. In de middag wordt de sneeuw snel papperig, vooral als de zon er een tijdje op heeft geschenen.

In de middelgebergtes kan worden geskied, maar daar is ook alles mee gezegd. De kunstsneeuw is hier vaak al snel zacht. Door het zachte weer wordt prepareren van de pistes hier steeds lastiger.

Zo zijn sommige pistes en liften in Winterberg en Willingen geopend, maar naast de pistes ligt geen sneeuw. Het is hier de komende dagen vaak bewolkt met geregeld regen of buien. Daarnaast kan het soms ook stevig waaien. Zowel overdag als tijdens de nachten ligt het kwik ruim boven het vriespunt. Ideale wintersportomstandigheden zijn het dus niet in het Sauerland. Wat dat betreft liggen de Alpen er een stuk beter bij.

Lees ook: zo bereid je jezelf voor op de wintersport

Weersverandering ligt op de loer

Het zachte en zonnige weer in de Alpen houdt tot en met halverwege volgende week aan. Het zonnige en zachte weerbeeld maakt in de tweede weekhelft plaats voor een wisselvalliger weertype. Neerslaggebieden vanaf de Atlantische Oceaan bereiken Europa, waaronder ook de Alpen en de middelgebergtes, dan geregeld. De wind neemt ook in kracht toe. Volgend weekend stroomt bovendien koude lucht Europa binnen, waardoor de vorstgrens behoorlijk zal zakken. De winter lijkt dus een comeback te maken.

Veel dalen kunnen verse sneeuw gebruiken. Foto: Jeroen Elferink
Veel dalen kunnen verse sneeuw gebruiken. Foto: Jeroen Elferink

Krachtige zon

Voordat neerslaggebieden de Alpen bereiken zijn de luchten in de Alpen vaak blauw van kleur. Omdat er weinig wind staat is het dan ook heerlijk weer om lekker op het terras te zitten. Naast je zonnebril komt zonnebrandcrème goed van pas, want de zon is al behoorlijk fel met UV-Index 4 in de bergen. Zeker in combinatie met de witte omgeving kan een gevoelige huid tussen 12:00 en 15:00 uur al behoorlijk snel verbranden. In de dalen is de zonkracht meestal 2.

Winterkou en sneeuw in Scandinavië

Ben jij momenteel opzoek naar diepvrieskou en veel sneeuw? Dan kan je terecht in de Scandinavische wintersportgebieden. In skigebied Sälen ligt veel sneeuw en daalt de temperatuur volgende week ’s nachts richting -20 graden. Overdag ligt het kwik eerst nog rond het vriespunt, maar volgende week komt de maximumtemperatuur niet meer boven -8 of -9 graden uit.

Conclusie

De komende dagen is het volop genieten in de Alpen met zonnig en zacht winterweer, maar het weerbeeld gaat later volgende week veranderen. Het wordt dan kouder en wisselvalliger. Dit geldt niet alleen voor de Alpen, maar ook voor de middelgebergtes zoals het Zwarte Woud, de Vogezen en het Sauerland. Hoeveel neerslag gaat vallen is nog onzeker.

Vind jij dit artikel interessant? Schrijf je dan in voor onze wintersport-nieuwsbrief.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black