Zo bereid je jezelf voor op de wintersport

02 februari 2024, 11:58

Wintersport
Skiën onder een strakblauwe lucht. Foto: Adobe Stock / Tomas Marek

Het wintersportseizoen begint weer en dat betekent dat je de pistes misschien weer op gaat zoeken. Beginner of gevorderde? Het is altijd slim om een beetje fit op de latten te staan. Lees hier wat jij kan doen zodat jij jezelf optimaal kan voorbereiden.

Hoe sta ik zo fit mogelijk op de latten?

Tijdens het skiën gebruik je vaak hele andere spiergroepen dan je in het dagelijks leven gewend bent. Allereerst is het altijd slim om voldoende uithoudingsvermogen te hebben als je gaat skiën, zeker als je van plan bent lange tochten te gaan maken. Daarvoor is het slim om aan cardio te doen. Om echt voldoende resultaat te boeken is 3 keer per week een half uur hardlopen, zwemmen of aan andere duursporten doen zeker aan te raden.

Een andere zeer goede oefening waar jij je uithoudingsvermogen een flinke boost kan geven is touwspringen. Met slechts 5 tot 10 minuten per dag touwspringen kan jij je conditie al flink verbeteren. Ook kunnen zelfs kleine dingen al helpen om jouw conditie wat te verbeteren. Neem bijvoorbeeld de fiets naar je werk, of pak de trap waar jij normaal de lift zou nemen. Door een beetje creatief te zijn kan jij al net iets fitter op die berg staan.

Veel beginners hebben de eerste dagen soms moeite om een goede balans te vinden op de ski’s. Daarvoor is je rompstabiliteit iets wat erg belangrijk is. Als deze erg sterk is blijf je veel vaker staan en wordt jouw techniek automatisch beter. Dit heeft ook weer een positief effect op jouw uithoudingsvermogen, want naarmate jij een slechtere balans hebt ben je ook veel eerder vermoeid. Twee oefeningen die erg goed zijn voor rompstabiliteit zijn de ‘plank’ en de ‘zijwaartse plank’ . Daarnaast zijn er nog veel meer oefeningen die jij kan doen om je rompstabiliteit te verbeteren. Deze zijn online allemaal zeer makkelijk te vinden als je zoekt op ‘oefeningen rompstabiliteit’.

Vallen tijdens het skiën. Foto: Adobe Stock / S J Lievano
Vallen tijdens het skiën. Foto: Adobe Stock / S J Lievano

Krachttraining

Tijdens het skiën hebben vooral jouw bovenbenen het zwaar te verduren. Zeker na lange tochten voel je ze soms echt branden. Een paar goede oefeningen waarbij jij jouw bovenbenen flink aan het werk zet zijn de ‘squats’ en ‘muurzitten’. Daarnaast kun jij natuurlijk ook gewoon in de sportschool flink aan krachttraining doen. Hier zijn meestal genoeg apparaten te vinden waarmee jij alle spiergroepen van je benen wel kan trainen.

Nog nooit wezen skiën?

Totaal geen probleem! Dan kun jij altijd nog eerst even oefenen in één van de indoor skihallen die Nederland kent. Maar ook dichterbij huis kun jij zelfs al op normale pistes oefenen. Je bent binnen een paar uur rijden al in het Duitse Winterberg. Dit gebied is vele pistes rijk die zeker voor de beginnende skiërs zeer toegankelijk zijn.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven