Weekverwachting: zacht voor oktober en vaak droog

02 oktober 2022, 19:15

Koe geniet van zonnig weer met aangename temperaturen. Foto: Ben Saanen

De komende week is het dagelijks warmer dan gebruikelijk begin oktober. Vooral dinsdag en woensdag zijn maxima van 20 of 21 graden mogelijk. Vaak is het droog, maar halverwege de week passeert wel een regengebied. Alle details over het weer komende week lees je in deze weekverwachting.

In het eerst deel van oktober komt de middagtemperatuur gemiddeld uit op een graad of 16. Komende week zitten we hier constant boven met maxima tussen 17 en 19 graden. Dinsdag kan het in Zuid-Nederland regionaal 20 graden worden en woensdag haalt het kwik waarschijnlijk zelfs in grote delen van het land ruim 20 graden. In het zuiden en oosten wordt het woensdagmiddag 21, mogelijk zeer lokaal 22, graden. Op de Waddeneilanden en in het noordwesten van het land blijft het kwik steken op 18 of 19 graden.

Lees ook: Dit weer is normaal in oktober

Mist, wolken en zon

De eerste dagen van de week kunnen landinwaarts regionaal mistig beginnen. Daarbij is de eventuele mist dinsdagochtend sneller opgelost dan maandagochtend. Verder zijn er zonnige perioden en enkele wolkenvelden. Later in de week zijn de mistkansen klein.

Regen en wind op woensdagavond

De warmste dag van de week eindigt met herfstachtig weer. Woensdagmiddag neemt de zuiden- tot zuidwestenwind flink toe. Eind van de middag en tijdens de avond waait het langs de westkust krachtig, mogelijk zelfs hard (6 of 7 Bft). Direct aan zee en op de Waddeneilanden is zelfs kans op zware windstoten. Ook trekt een regengebied in de avond van west naar oost over het land.

Zuiden iets beter weer dan noorden

Donderdag wordt op de meeste plaatsen een droge dag met zonnige perioden en maxima van 18 of 19 graden. De kustgebieden, vooral in Noord-Nederland, maken kans op enkele buitjes. Hier wordt het 16 of 17 graden en is de (zuid)westenwind een stuk nadrukkelijker aanwezig dan in het zuiden, midden en oosten van het land.

Lees ook: Zo maak je je tuin winterklaar in oktober

De dagen daarna blijft het niet overal droog, maar heeft droog weer wel de overhand en de zon zien we regelmatig. Met maxima van 17 graden in Noord-Nederland tot 19 in Brabant en Limburg graden blijft het aan de zachte kant voor de tijd van het jaar.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black