Weeronline
Weeronline

  Zo ziet de zomer van 2019 eruit

  Aangemaakt: 19 mei 2019, 08:08 uur

  De zomer van 2019 wordt waarschijnlijk droger, zonniger en warmer dan normaal. Er worden lange periodes verwacht waarin het rustig zomerweer is met veel ruimte voor de zon. De gemiddelde zomertemperatuur komt volgens de meeste berekeningen uit rond 18,0 graden tegen 17,0 normaal. Ter vergelijking: vorig jaar was het de warmste zomer ooit gemeten met gemiddeld 18,9 graden in De Bilt.  

  Hogedrukgebieden zullen in de komende zomer overheersen. Dit levert veel zonneschijn op en daardoor is het vaak warmer dan normaal. De positie van de hogedrukgebieden is bepalend voor de windrichting en daarmee ook voor de temperatuur.

  In juni lijken we vooral te maken te krijgen met oosten- tot zuidoostenwinden. Daarmee wordt regelmatig zomerse warmte aangevoerd. Vooral in het binnenland ontstaan in de warme lucht soms stevige regen- en onweersbuien.

  Voor de maanden juli en augustus is de kans groter op westen- tot zuidwestenwinden. Daarbij warmt het in het binnenland regelmatig flink op, terwijl de kustprovincies vrij normale temperaturen hebben.

  Stabiel zomerweer, dus geen slechte dagen?

  Hoewel hogedrukgebieden het weer in de zomer zullen domineren, betekent dit niet dat er geen slechte periodes zullen voorkomen. De modellen schetsen gemiddelden over hele maanden. Slechte zomerweken met buien en koele lucht vanaf zee zijn ook in een warme en droge zomer mogelijk. En op warme dagen kan soms een stevig warmte-onweer losbarsten met kans op wateroverlast. Dat hebben we zelfs in de kurkdroge zomer van 2018 gezien.

  Detailverwachtingen

  Meer details over de zomer zijn nu nog niet te geven. Voorafgaand aan een maand komen we met een maandverwachting, waarin we een grof verloop van de maand kunnen schetsen. Voor een gedetailleerde verwachting van het weer van dag tot dag raden we aan het weerbericht te volgen.

  Foto: ANP

  Door: Jaco van Wezel