Astronomische lente start vrij zacht

18 maart 2023, 08:00

Tijd en seizoenen
Wandelen in de lente. Foto: Toon Boons.

Maandag start de astronomische lente en krijgen we meteen een aantal vrij zachte dagen. In dit artikel vertellen we hoe warm het wordt en of we daarbij ook van zonnig weer kunnen genieten.

De eerste dagen van de astronomische lente verlopen vrij zacht met een middagtemperatuur van 12 tot 14 graden. In het zuidoosten is het 14 tot 16 graden en op de Wadden blijft het bij een graad of 11. Gemiddeld is het in deze tijd van het jaar 10 tot 13 graden.

Het weerbeeld is niet echt lenteachtig. Er zijn veel wolkenvelden en van tijd tot tijd trekken enkele buien over het land. Als tijdens droge perioden de zon een tijdje schijnt is het wel lekker weer. De zon krijgt al wat meer kracht en vooral uit de wind kun je de warmte van de zon voelen op je huid. De eerste uren van de middag is het bij onbewolkt weer zonkracht 3. Bij deze waarde kunnen we vitamine D opdoen.

Als de lente begint zijn de dagen weer langer dan de nachten. Lees hier hoe dat zit.

Meer buien, maar ook vaker zon

Halverwege de week wordt het wisselvalliger. Er zullen meer buien ontstaan en tussen de buien door zijn er opklaringen. Daarbij staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Ook dan blijft het zachter dan normaal. Het ziet ernaar uit dat de temperatuur vanaf volgend weekend omlaag gaat. De laatste week van maart kan hierdoor normaal of zelfs wat aan de koude kant verlopen. Waarschijnlijk is het overdag 7 tot 12 graden. Daarbij neemt de kans op vorst in de nacht toe. Het blijft wisselvallig met regelmatig buien.

Vorige jaar een koude start

De astronomische lente startte vorig jaar juist kouder dan gemiddeld met wolkenvelden en perioden met regen. Vooral in het zuidwesten was het koud en in Zeeland werd het slechts een graad of 7. In het midden van het land werd het 8-9 graden. In het noordoosten was het 11 à 12 graden en daar scheen nog lange tijd de zon.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven