Koel en nat weer problematisch voor ooievaars in Nederland

16 augustus 2021, 17:22

Natuur
Ooievaars in een plas regenwater

De ooievaars in Nederland hebben het moeilijk dit jaar en dat komt mede door het weer tijdens het broedseizoen. Verassend zou je zeggen aangezien de voorgaande drie jaren juist uitzonderlijk droog verliepen. Het andere uiterste, een nat een koud voorjaar, hebben de vogels dus ook in problemen gebracht. Hoe dat precies komt, lees je in dit artikel.

De ooievaars in Nederland schoten dit jaar uit de startblokken en tijdens de eerste maanden werden juist veel nieuwe nesten opgemerkt in de natuur. De goede start bleek echter geen garantie voor een succesvol broedseizoen. Juist op het moment dat de jonge kuikens klein en kwetsbaar waren, sloeg het weer om. De maand mei verliep namelijk behoorlijk nat en koud, waardoor de jongen niet in staat waren hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Ook de ouders hadden te lijden onder het slechte weer en konden hun kleintjes niet voldoende beschermen tegen onderkoeling.

Niet alleen maar nadelen van het natte weer

Na drie extreem droge broedseizoenen doet nu juist een overvloed aan kou en regen de ooievaars de das om. Toch levert regen niet alleen maar ellende op. In de latere fase van het broedseizoen is regen juist hard nodig! De natte omstandigheden zorgen namelijk voor een overvloed aan voedsel zoals regenwormen. De kuikens die het barre voorjaar hebben overleefd, zijn dan groot en sterk genoeg om zelf hun temperatuur op peil te houden. De ouders kunnen met een gerust hart het nest verlaten op zoek naar een lekker maaltje.

Ooievaarsnest met jongen
Ooievaarsnest met jongen

Wanner de kuikens oud genoeg zijn, kunnen ze zichzelf beter warm houden tijdens frisse zomerdagen. Foto: Anne-Marie van Iersel

Met deze uitersten qua weer is het opmerkelijk te noemen dat het aantal succesvolle nesten relatief constant is gebleven en zelfs een lichte toename liet zien. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat ooievaars zich snel hebben weten aan te passen aan de extremen door hun dieet enigszins op de schop te gooien. Hun voornaamste bron van voedsel zijn de graslanden waar een grote variatie aan prooien gevonden kan worden. Vooral als het gras pas gemaaid is, slaan ze hun slag in het verstoorde ecosysteem.

De afgelopen weken verliepen vrij fris en wisselvallig, waardoor er voldoende voedsel beschikbaar zou moeten zijn. Daardoor valt het broedseizoen van 2021 misschien niet zo erg in het water als eerst werd gedacht!

Dit bericht is geschreven in samenwerking met NatureToday

Hoofdfoto: Trudy Fortuijn

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven