Dit wordt het weer tijdens de voorjaarsvakantie regio Zuid

15 februari 2023, 09:00

Vakantieweer
Krokus. Foto: Toon Boons

Carnaval staat voor de deur en dit valt in regio Zuid samen met het begin van de voorjaarsvakantie. Heb je een weekje vrij genomen en blijf je in eigen land dan is er goed nieuws wat betreft het weer. Lees er alles over:

Het zonovergoten weer van vandaag en gisteren geeft, zeker in de middag, al een behoorlijk lentegevoel. Het weer slaat echter om en morgen en vrijdag valt af en toe regen. Ook neemt de wind tijdelijk flink toe. Alles hierover lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Veel wolken en wat regen in het weekend

Zaterdag waait er nog een stevige (zuid)westenwind, vooral in de kustprovincies. In Brabant, Limburg en Gelderland waait het matig, windkracht 3 of 4. Het weerbeeld bestaat uit veel wolken en af en toe wat regen. Heb je buitenactiviteiten gepland dan is het verstandig een windbestendige paraplu of een poncho mee te nemen. Koud is het niet met maxima van 9 of 10 graden in Noord-Nederland tot 11 graden in Brabant. Ook in de nacht naar zondag is het zeker niet heel koud te noemen met minima van 2 tot 6 graden. Ter vergelijking: maxima van 6 of 7 graden en minima rond 1 graad zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar.

Ook zondag zijn er veel wolkenvelden en kan het af en toe regenen. Vooral in de middag is er kans op wat zon. Voor deelnemers en bezoekers van carnavalsoptochten is er ook goed nieuws. De wind houdt zich een stuk rustiger dan de dag ervoor. De middagtemperatuur ligt rond 9 graden.

Genieten van de zon. Foto: Ben Saanen
Genieten van de zon. Foto: Ben Saanen

Tijdelijk droog weer met regelmatig zon

De eerste dagen na het weekend lijken grotendeels droog te verlopen. Daarbij zal er vaak ook ruimte zijn voor de zon. ’s Nachts kan op uitgebreide schaal nevel, mist of lage bewolking ontstaan, maar de in kracht winnende februarizon zal vrij gemakkelijk doorbreken in de ochtend.

De wind houdt zich rustig en dit weertype levert een grote dagelijks gang in temperatuur op. Zo weet de zon de lucht ’s middags op te warmen tot een graad of 10, maar koelt het in de avond en nacht weer af naar het vriespunt. In het binnenland kan het tot een graadje vorst komen.

Opnieuw wisselvallig

Later in de week wordt het wat wisselvalliger en kunnen regelmatig buien ontstaan. De middagtemperatuur daalt dan naar normale waarden van 6 tot 8 graden.

Benieuwd naar de vooruitzichten voor de rest van februari en de maand maart? Lees dan onze update maandverwachting.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven