Weeronline
Weeronline
  winter 2019-2020

  Winter tot nu toe zeer zacht, droog en zonnig

  Aangemaakt: 15 jan 2020, 06:40 uur

  De winter is halverwege, maar van winterweer was nog nauwelijks sprake. Slechts af en toe kwam het afgelopen anderhalve maand tot lichte vorst. Het is dit seizoen tot dusver bijna drie graden warmer dan normaal. Daarnaast is het gemiddeld over het land vrij zonnig en relatief droog.

  Over alle dagen en nachten sinds 1 december was de temperatuur gemiddeld 6,2 graden. Normaal is het over deze periode 3,5 graden. Winter 2019-2020 staat hiermee op een zevende plaats in de lijst met warmste winters sinds 1901.

  Nog nergens matige vorst

  De laagste temperatuur in De Bilt is gemeten op 28 december. In deze nacht koelde het af naar -3,4 graden. De laagste temperatuur op een KNMI-station tot dusver is gemeten op de avond van Nieuwjaarsdag. In Hupsel (Achterhoek) koelde het af tot -4,9 graden. Het kwam deze winter dus nog niet tot matige vorst!

  In De Bilt werd op acht dagen lichte vorst genoteerd. IJsdagen kwamen tot dusver deze winter nog niet voor, ook niet elders in het land. Normaal telt de eerste helft van de meteorologische winter in De Bilt al vier ijsdagen, achttien vorstdagen en vijf dagen met matige vorst.

  De warmste dag was 17 december. In De Bilt werd het 14,7 graden en in Eindhoven zelfs 15,9 graden. Dit was de op zeven na warmste decemberdag ooit. Op 11 van de 45 dagen kwam de temperatuur deze winter al boven 10,0 graden uit. Dit lukte zelfs vijf keer in de afgelopen week.

  Zonniger dan normaal

  Met ruim 91 uur zon gemiddeld over het land tegen 74 normaal is het flink zonniger dan normaal. Dit hebben we te danken aan afgelopen maand. Slechts drie keer verliep december zonniger dan december 2019. Daarentegen was januari relatief somber. In Oost-Nederland verliep het eerste deel van januari zelfs erg somber.

  Iets droger dan gemiddeld

  De gebruikelijke hoeveelheid neerslag in de eerste helft van de winter is 112 mm. De afgelopen anderhalve maand viel gemiddeld over het land 91 mm. Het is dus een beetje droger dan gebruikelijk.

  Code rood tijdens de jaarwisseling

  Op Oudjaarsavond en in de opvolgende nacht was in grote delen van het land sprake van zeer dichte mist. Er gold een Weeralarm, code rood. Op een aantal KNMI-stations werden zichtwaarden tussen veertien en twintig meter waargenomen, maar buiten de meetpunten was het zicht soms nog slechter. Bijvoorbeeld uit Friesland, Groningen en Drenthe kwamen meldingen van amper vier meter zicht.

  Heel ander weer was het in de ochtend van 15 december. Toen was het flink onstuimig met zware tot zeer zware windstoten. Op Vlieland werd tussen 8:00 en 9:00 uur gemiddeld 9 Beaufort gemeten en daarmee was sprake van officiële storm.

  Voor het weer voor de komende dagen kan je terecht in het weerbericht Nederland.

  Foto: Ab Donker

  Door: Johnny Willemsen