Buitenspeeldag met zeer veel regen

13 juni 2019, 07:43

Actueel
regen-nederland-anp-xtra-1280x600
regen-nederland-anp-xtra-1280x600
regen-nederland-anp-xtra-1280x600

Buitenspeeldag verloopt vandaag kletsnat. In Zuid-Nederland is al veel regen gevallen. In grote delen van Noord-Brabant en het zuiden van Zuid-Holland viel 15-37 mm regen. Lokaal zelfs al 40 mm! De regen trekt noordwestwaarts. Bovendien trekt vanuit Duitsland ook een buiengebied over Oost- en Noord-Nederland. Daarbij komt ook onweer voor.

Het natst was het tot nu toe in Dongen, Noord-Brabant. Daar viel sinds middernacht 40,2 mm. Ook elders in vooral de westelijke helft van Brabant viel op veel plaatsen al 20-40 mm. In de zuidelijke helft van Zuid-Holland is het ook kletsnat met bijvoorbeeld in Ridderkerk en Hardinxveld-Giessendam al 33-37 mm.

Buien voor het oosten en noorden

In de noordelijke helft van het land was het tot nu toe vrijwel overal droog, maar dit verandert vanmiddag. Fikse buien met ook af en toe onweer trekken vanuit Duitsland via Overijssel en Drenthe naar Friesland en Groningen. Het regengebied in Brabant trekt juist over Utrecht, Flevoland, het noorden van Zuid-Holland en Noord-Holland.

Lokaal ruim halve maandsom

Normaal valt in de hele maand juni verspreid over het land ongeveer 68 mm regen. In delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland viel vandaag dus al ruim een halve maandsom.

Het kan nog veel natter! Lees meer over Nederlandse weerrecords.

Foto: ANP XTRA

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven