Weekendweer: warme Moederdag op komst

12 mei 2023, 07:30

Warme moederdag op komst. Foto: Adobe Stock / Gabriel

Na een ronduit natte week zal het veel mensen goed doen: flink wat zonuren en temperaturen die vrij hoog uitvallen voor de tijd van het jaar. Dat is precies wat er dit weekend op het programma staat! Of we het daarbij ook helemaal droog houden lees je in onze weekendverwachting.

Vandaag is het een stuk zachter dan voorgaande dagen met op uitgebreide schaal middagtemperaturen van 20 graden of meer. Of we daarbij ook kunnen genieten van een zonnetje lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Zaterdag schitterend weer voor buitenactiviteiten

De eerste dag van het weekend start overal droog met flink wat ruimte voor de zon. De temperatuur loopt uiteindelijk op naar 18 of 19 graden aan de kustprovincies tot ruim 20 graden in het midden van het land. Verder landinwaarts kan het kwik lokaal oplopen tot 22 graden. Met een zonnetje erbij is het dan heerlijk weer om om het terras te zitten of in de tuin te werken.

Zorg wel dat je je goed insmeert als jij lang buiten bent. De zonkracht is 5 en dat betekent dat de onbeschermde huid met 20 tot 40 minuten kan verbranden.

Lees ook: Dit is de kracht van de zon.

Toch is het ook slim om in de loop van de middag de regenradar in de gaten te houden. In de namiddag en avond kan een enkele (onweers)bui voorkomen, maar op veel plekken verloopt de zaterdag gewoon geheel droog.

Zondag: enkele (onweers)buien

Op de laatste dag van het weekend beginnen we met een vergelijkbaar weerbeeld. Ook aan de temperatuur verandert weinig. Het wordt 18 tot 22 graden. In de middag ontstaan, net zoals zaterdag, verspreid over het land enkele stapelwolken. Het verschil is echter dat ze op zondag op een wat uitgebreidere schaal uitgroeien tot felle regen- of onweersbuien. De meeste buien zijn voor het binnenland, maar ook in de kustprovincies kan een enkele bui voorkomen. Toch zullen er ook veel droge momenten zijn waarbij de zon volop schijnt. Daarmee is het vaak heerlijk weer om met het gezin er op uit te gaan voor Moederdag.

Dit weekendweerbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black