Veel sneeuw in de Alpen verwacht

12 april 2023, 12:50

Sneeuw

Voor veel skigebieden is het wintersportseizoen net afgelopen. Afgelopen paasweekend gingen de meeste skigebieden dicht en momenteel kan alleen nog geskied worden op de hogere gletsjersgebieden. Maar de komende dagen gaat bijzonder veel sneeuw tot in de lagere dalen vallen. Vooral in Oostenrijk valt een dik pak.

De komende dagen trekken flinke neerslaggebieden van west naar oost over de Alpen. Vandaag trekt een eerste neerslaggebied de Franse en Zwitserse Alpen binnen. Hier valt boven de 1300 meter al een dik pak sneeuw. Dit neerslaggebied trekt vanavond door richting het oosten en komt morgen tot stilstand boven Oostenrijk. Hier begint het in de loop van de avond en nacht te sneeuwen. De sneeuwval houdt hier de hele donderdag aan, waarbij de sneeuwgrens begint te dalen van 1300 naar soms 800 meter.

In de gebieden met de lichte kleur kan een meter sneeuw vallen
In de gebieden met de lichte kleur kan een meter sneeuw vallen

Ondertussen komt een tweede neerslaggebied in de loop van de vrijdag dichterbij en begint het ook weer in de Franse Alpen te sneeuwen. Deze sneeuwval trekt door en bereikt dit weekend ook Oostenrijk. Hier sneeuwt het dus eigenlijk nonstop door. Pas zondag wordt het hier droger en keert de zon terug.

Lees hier waar normaal gesproken de meeste sneeuw in de Alpen valt

In totaal kan in het hele Alpengebied 50 tot 100 centimeter sneeuw vallen. In Oostenrijk valt meer sneeuw, regionaal kan gemakkelijk 150 centimeter sneeuw uit de lucht vallen. Dit zijn voor midden april bijzonder grote hoeveelheden.

Jeroen Elferink

Jeroen Elferink

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven