Dit zijn de wintersportgebieden met de meeste sneeuw in Europa

02 januari 2024, 07:01

Wintersport
Een dik pak sneeuw. Foto: Adobe Stock / alexanderuhrin

Voor een goede wintersportvakantie maakt het weinig uit of er één, twee, drie of vijf meter sneeuw op de pistes ligt. Toch is het interessant om te weten waar vaak het grootste sneeuwdek valt in de winter. We zochten het voor je uit.

De ene winter is de andere niet en dit geldt zeker ook voor de bekende wintersportgebieden. Soms trekken neerslaggebieden regelmatig over de Alpen. In andere winters zorgt een hogedrukgebied juist wekenlang voor droog en zonnig weer. Ook kan de ene kant van de Alpen soms veel meer neerslag krijgen dan de andere kant. 

Gemiddeld kunnen we echter wel aangeven waar vaak heel veel sneeuw valt in de Europese winter. Uiteraard zitten hier bekende, hooggelegen wintersportgebieden bij, maar ook sommige wat lagere wintersportgebieden buiten de Alpen.

De Alpenhoofdkam, verdeling van de Alpen

De grootste en hoogstgelegen wintersportgebieden van Europa vinden we in de Alpen. Door de Alpen loopt een zogenaamde ‘hoofdkam’, een aaneengeschakelde rij van hoogste bergtoppen die door de Alpen loopt. Deze ‘kam’ begint in Frankrijk bij de Middellandse Zee en loopt via de Mont Blanc, door Zuid-Zwitserland en Oostenrijk. 

Met een aanvoer van lucht uit het noorden of noordwesten valt vooral sneeuw ten noorden van deze kam. De zuidelijke regio’s moeten het juist hebben van aanvoer van vochtige lucht uit de Middellandse Zee. 

In het algemeen kan je zeggen dat de gebieden ten noorden van de hoofdkam elke winter vaker sneeuw krijgen dan de zuidelijke gebieden. Als het eenmaal sneeuwt in de zuidelijke regio’s valt vaak wel veel sneeuw in vrij korte tijd.

Sneeuwduinen in Oostenrijk - Brixental. Foto: Jeroen Elferink.
Sneeuwduinen in Oostenrijk - Brixental. Foto: Jeroen Elferink.

Wat zegt de data van sneeuwdiktes uit het verleden? 

Als we kijken naar de meest recente winters dan kan springen er per Alpenland wel enkele skigebieden uit. Dit zijn veelal de grote bekende skigebieden. Daarbij moeten we wel opmerken dat er binnen een skigebied grote verschillen zijn. Sommige skigebieden hebben meer dan 2000 meter hoogteverschil tussen de hoogstgelegen stukken piste en het laagste punt. Dit kan meters sneeuwdikte schelen. 

Oostenrijk 

De toppers in dit populaire wintersportland wat betreft sneeuwdiktes zijn vooral de gletsjer-skigebieden, zoals de Stubaier Gletsjer, de Kaunertaler Gletsjer, de Mölltaler Gletsjer en de Hintertuxer Gletsjer. Jaarlijks loopt de dikte van het sneeuwdek in de hoger gelegen gebieden op naar zo’n vier meter. Ook wordt in deze gebieden vaak al in de herfst geskied en zijn ze open tot in mei.

Andere Oostenrijkse skigebieden die opvallen met dikke pakken sneeuw in de loop van de winter zijn: Ski Amadé (vooral Hochkönig en Schladming-Dachstein) en Ötztal Arena (Sölden). 

Frankrijk

De Franse Alpen krijgen de meeste neerslag vanuit het westen. Meer dan in Oostenrijk en Zwitserland geldt dat hoogte belangrijk is voor de sneeuwzekerheid. In het grote skigebied Les Trois Vallées, met het hooggelegen wintersportoord Val Thorens, liggen veruit de meeste pistes boven 1800 meter. De hoogste stukken pistes liggen zelfs boven 3000 meter en daar ligt eind van de winter vrijwel altijd drie meter sneeuw of meer. Les Trois Vallées wordt wat sneeuwdikte betreft meestal nog overtroffen door de hoge delen van het skigebied Chamonix - Mont Blanc.

In de Pyreneeën zijn de winters grilliger. In sneeuwrijke winters lopen de sneeuwdiktes eind van de winter ook hier op naar ruim drie meter. Dit geldt voor de hoogste pistes (rond 2400 meter) zowel in Frankrijk, Spanje als Andorra. Wel kan hier in de loop van maart de lente ineens losbarsten, waardoor de sneeuwcondities hard achteruitgaan.

Een dik pak sneeuw is één vereiste, maar wat is nu eigenlijk de beste periode om op skivakantie te gaan. 

Italië

In de Italiaanse Alpen en de Dolomieten kan het wekenlang zonnig en droog zijn, maar als het sneeuwt kan er soms ook een meter sneeuw in één of twee dagen vallen. Koploper dikste-sneeuwdek op de hoge pistes in de Dolomieten is vaak het skigebied Passo Tonale. De hoogste pistes liggen hier rond 3000 meter. In het westen van de Italiaanse Alpen ligt vaak het meest in Courmayeur. Dit is de Italiaanse kant van de Mont Blanc. Ook het gletsjerskigebied Breuil-Cervinia – Matterhorn op de grens met Zwitserland scoort vaak hoog in sneeuwdiktes.

Soms worden de Alpen en Dolomieten overtroffen door de Apennijnen. Ten noordwesten van Rome liggen het grootste skigebied: Gran Sasso. Door de ligging tussen twee zeeën is er in de winter aan neerslag geen gebrek. Op de hoogste pistes, zo rond 2200 meter hoogte, kan het sneeuwdek soms oplopen tot vier meter dik. 

Zwitserland

In veel winters is het dikste sneeuwdek van de Alpen voor Zwitserland. Hier zijn enkele zeer hooggelegen skigebieden te vinden die van verschillende kanten sneeuw opvangen. Niet zelden is de absolute topper Engelberg. Dit skigebied dat ook deels een gletsjergebied krijgt het meeste (vaak van alle skigebieden in de Alpen) bij een noordelijke stroming. Op de hoogstgelegen pistes kan de sneeuwdikte eind van de winter wel oplopen naar vijf meter. Een goede concurrent is het skigebied Andermatt – Sedrun. Dit gebied ligt precies op de Alpenhoofdkam. Ook vaak in de top 5 van Zwitserland te vinden zijn: Saas Fee en het bij Italië al genoemde skigebied Zermatt – Matterhorn.

Wintersport in de Alpen in Oostenrijk. Foto: Jeroen Waterreus.
Wintersport in de Alpen in Oostenrijk. Foto: Jeroen Waterreus.

Duitsland

De plek in Duitsland waar aan het einde van de winter vrijwel altijd de meeste sneeuw ligt is de hoogste berg van het land: de Zugspitze. Het bekende wintersportdorp aan de voet van deze berg is Garmisch-Partenkirchen. De hoogste pistes liggen boven 2500 meter en daar loopt de sneeuwdikte in de meeste winters op naar drie meter of meer. Veel pistes liggen echter tussen 1200 en 1800 meter en daar is de sneeuwdikte een stuk minder.

In de middelgebergten zijn de winters grillig. In het Sauerland kan het hartje winter soms flink dooien, maar het kan er ook hard en vaak sneeuwen. In de vorige eeuw heeft er in Winterberg wel eens meer dan twee meter sneeuw gelegen, maar tegenwoordig blijven de sneeuwdiktes vrijwel elke winter duidelijk onder één meter. 

Noorwegen en buiten Europa 

Skigebieden in Noorwegen zijn niet zo hoog, maar omdat Noorwegen veel noordelijker ligt dan de Alpenlanden kan het sneeuwdek toch flink oplopen. Op sommige toppen ligt eind van de winter, net als in de Alpen, ruim drie meter sneeuw. 

Buiten Europa zijn er wintersportgebieden met nog meer sneeuw dan de toplocaties in Europa. In het westen van Canada en de Verenigde Staten zijn skigebieden te vinden met pistes tot 4000 meter hoogte. In sneeuwrijke winters loopt de sneeuwdikte plaatselijk op naar meer dan zes meter. 

Op Hokkaido, het noordelijke eiland van Japan, zijn een aantal wintersportgebieden te vinden waar jaarlijks extreem veel sneeuw valt. IJskoude lucht uit Siberië wordt over het relatief warme zeewater gestuurd en dit levert een enorme stroom aan sneeuwbuien op. In de bergen kan het sneeuwdek oplopen naar wel tien meter, maar ook in de dorpen komen eind van de winter diktes voor van meerdere meters.

In Nederland komt het nooit tot meters sneeuw, maar een halve meter is wel een paar keer gelukt. Hier lees je wat de sneeuwrecords in Nederland zijn.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven