Wat is de beste periode om op skivakantie te gaan?

13 februari 2024, 17:05

Wintersport
Adelboden, Zwitserland. Foto: Floris Lafeber

In de hogere delen van de Alpen kan grote delen van het jaar aan wintersport worden gedaan. Op een aantal gletsjers wordt in oktober al geskied en sommige grote skigebieden sluiten pas begin mei. De populairste weken zijn de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie, maar wat de beste periode is voor een skivakantie lees je in dit artikel.

In oktober, bijvoorbeeld in de herfstvakantie, zijn sommige skigebieden al open. Dit zijn gletsjerskigebieden. Het skigebied op de Pitztal gletsjer opent vaak al in september. Het ligt bijzonder hoog. De hoogste kabelbaan gaat naar 3440 meter. De gletsjerskigebieden van Hintertux en Mölltal zijn zelfs bijna het hele jaar geopend, maar tijdens een warme zomer (zoals in 2022) worden de gletsjers flink aangetast en zit wintersporten er even niet in.

In Frankrijk opent het skigebied Espace Killy (Tignes, Val d’Isère) vaak al in oktober. Op de Pissailas gletsjer bij Val d’Isère kan sommige jaren zelfs in de zomer worden geskied.

De kerstvakantie, bijzonder druk

In de aanloop naar kerst, grofweg eind november tot half december, openen vrijwel alle grotere skigebieden. In het algemeen geldt: hoe hoger het skigebied hoe groter de sneeuwzekerheid. Een aantal skigebieden met hoge sneeuwzekerheid in Oostenrijk zijn: Obertauern, St. Anton/Lech, Sölden, en de hogere delen van Ski Amadé.

In Frankrijk zijn Les Trois Vallées (Val Thorens), Paradiski (La Plagne) en Les Portes du Soleil (Avoriaz, Morzine) al vroeg in het seizoen behoorlijk sneeuwzeker.

Genieten op de piste. Foto: Adobe Stock / Witchcraft
Genieten op de piste. Foto: Adobe Stock / Witchcraft

Veel Alpenregio’s hebben in december vaak wisselvallig weer. In de wat lagergelegen skigebieden kan het soms regenen en een paar dagen later weer sneeuwen.

Ook is het vaak bijzonder druk op de pistes. Dit komt doordat ook veel mensen in Duitsland, België en Frankrijk vrij hebben en op skivakantie gaan. Op de wegen naar de Alpen ontstaan vaak lange files en aan het einde van de vakantie ontstaan die files ook weer op de weg terug.

De voorjaarsvakantie, drukte wat beter verspreid

De voorjaarsvakantie valt doorgaans in de tweede helft van februari. Het is meestal maar één week en in de verschillende regio’s in Nederland valt het niet overal tegelijk. Bovendien is deze vakantie in veel Duitse deelstaten in nog weer andere weken. Hierdoor wordt de drukte wat beter verspreid dan tijdens de kerstvakantie.

Verder is februari een uitstekende wintersportmaand. Normaalgesproken ligt overal voldoende sneeuw en het weerbeeld is vaak minder wisselvallig met meer droge, zonnige dagen.

Het naseizoen, hoge zonkracht

Een deel van de lagere skigebieden sluit in de loop van maart, maar veel grote skigebieden blijven tot ver in april en soms zelfs tot begin mei open. Tijdens rustig weer met zon dooit het overdag flink, maar in de nachten worden de pistes met pistenbullys en sneeuwkanonnen weer in goede conditie gebracht. Je kan in deze tijd van het jaar vaak tot het begin van de middag optimaal genieten op de pistes. ‘s Middags begin je dan lekker vroeg met de après-ski. Pas wel op met de zon. De zonkracht is in de Alpen in april al behoorlijk hoog en bovendien reflecteren de witte pistes het zonlicht zeer goed.

Winterberg, veel sneeuwkanonnen

Het Sauerland, Winterberg, is beduidend minder sneeuwzeker dan de Alpen. Toch kan er in de periode half december tot half maart behoorlijk vaak geskied worden. Als er eenmaal sneeuw ligt worden de pistes rond Winterberg met bijzonder veel sneeuwkanonnen regelmatig aangevuld.

Wat is de beste periode om op skivakantie te gaan?

Voor de meeste wintersportlocaties in de Alpen is dit de maand februari en de eerste helft van maart. Ben je gebonden aan schoolvakanties dan is de voorjaarsvakantie een wat betere optie dan de kerstvakantie.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven