Mogelijk ook dennenprocessierups naar Nederland

15 juli 2019, 08:25

Natuur
Dennenprocessierups-1280x600
Dennenprocessierups-1280x600
Dennenprocessierups-1280x600

De eikenprocessierups beheerst de laatste tijd het nieuws, maar ook het broertje van de rups trekt mogelijk langzaam richting Nederland: de dennenprocessierups. Dat vertelt Bastiaan Meerburg, directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen.

“De vraag is alleen met welke snelheid ze deze kant op komen”, vertelt Meerburg. De rups is gespot in onder meer Zwitserland, Spanje en op de grens tussen België en Frankrijk. “Van daaruit is het een kleine stap naar Nederland.” Of het door de opwarming van het klimaat komt, durft Meerburg niet te zeggen. “Dat soort verbanden zijn altijd lastig.”

De dennenprocessierups en de eikenprocessierups lijken op elkaar, maar het belangrijkste verschil blijkt uit de naam: de dennenprocessierups bevindt zich vooral in naaldbomen, zoals de den. Verder zijn er veel overeenkomsten: beide rupsen leven in groepen in nesten, ze vreten een locatie kaal, waarna ze in een zogenoemde ‘processie’ vertrekken naar een andere plek voor een nieuw nest.

Eén miljoen haartjes per rups

Beide rupsen hebben gemeen dat de haartjes op de beesten voor overlast kunnen zorgen. Het verschil: de dennenprocessierups heeft een miljoen haartjes, de eikenprocessierups ‘maar’ 700.000. “We weten niet of dat voor meer overlast zorgt”, zegt Meerburg. Doordat de dennenprocessierups zich op andere boomtypen richt, is het afwachten voor hoeveel overlast het beestje in Nederland zou zorgen. “Het type klacht zal waarschijnlijk hetzelfde zijn.”

De klachten die de brandhaartjes veroorzaken, zijn hetzelfde als bij de eikenprocessierups: jeuk, bultjes en oogklachten. Het belangrijkste om klachten te voorkomen, is preventie, vertelt Meerburg. “Kom niet te dichtbij de nesten en probeer ze vooral niet zelf te verwijderen.”

Niet elke rups boezemt evenveel angst in

Ook is het onzeker in welke periode in het jaar – mochten ze zich hier vestigen – de rupsen voor overlast zorgen. Dat varieert namelijk per land in Europa. “In warmere landen beginnen ze eind januari met wandelen, in Nederland verwachten we dat het net zo gaat als in Frankrijk. Hier zouden ze wat later beginnen, rond februari of maart.”

Mochten de rupsen inderdaad ons land aandoen, dan is er nog geen reden voor paniek. Nederland kent namelijk meer rupsen die vergelijkbaar zijn met de eikenprocessierups, maar die voor minder problemen zorgen. Zo is er de bastaardsatijnrups. Dat beestje boezemt bij weinig mensen angst in – zeker in vergelijking met de eikenprocessierups. Meerburg: “Terwijl ook die brandharen overlast veroorzaken.”

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven