Bijzonder veel regen in Italië, Slovenië en Kroatië

13 april 2021, 09:57

Actueel

Noord-Italië heeft te maken met extreme regenval. De afgelopen 24 uur is in het noordoosten 50 tot lokaal 90 millimeter gevallen. De meeste regen viel in het gebied rond Venetië. In de Alpen viel een flink pak sneeuw. Ook in Slovenië is het kletsnat en vandaag regent het in Kroatië.

Zondag viel op veel plekken in Noord-Italië al veel regen, maar de afgelopen 24 uur was het kletsnat. In Treviso viel van gisterochtend tot vanochtend 90 millimeter en sinds zondag staat de teller op 125 millimeter. In Ronchi dei Legionari viel 81 millimeter en in Venetië 72 millimeter. Per jaar valt er gemiddeld rond de 1000 millimeter regen in deze gebieden. Ook in Toscane en in de omgeving van Rome was het regenachtig en is 30 millimeter gevallen.

De neerslag verplaatst zich vandaag naar Kroatië. In de bergen van Kroatië en Bosnië-Herzegovina kan veel sneeuw vallen en bovendien waait het flink. In Rab is al 57 millimeter gevallen en het vliegveld van Pula gaf al 55 millimeter door en vandaag kan er nog eens 30 millimeter vallen. Ook in Slovenië is veel regen gevallen. In Nova Gorica viel 75 en in Katarina 53 millimeter.

Lees hier waarom zware regenval extra gevaarlijk kan zijn in bergachtige gebieden.

Sneeuwval in Zuid-Tirol

Aan de zuidkant van de Alpen valt de neerslag gedeeltelijk als sneeuw. In Zuid-Tirol ligt de sneeuwvalgrens rond 1500 meter en daarboven kan tot 50 centimeter verse sneeuw vallen. Ook in het zuiden van Zwitserland valt een vers pak sneeuw van ruim 30 centimeter. Of er bij ons ook regen valt lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: Adobe Stock / Naka

Jeroen Sonnemans

Jeroen Sonnemans

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven