Schaatsupdate: steeds meer schaatsijs door strenge vorst

12 februari 2021, 09:28

Schaatsen
29a0934d-schaatsen-jan-horde-1280x600

Bittere winterkou van -8 tot -15 graden laat het ijs 2 tot 4 centimeter groeien per dag. Op steeds meer plaatsen kan op natuurijs geschaatst worden, maar lang niet overal. Op de Amsterdamse grachten vormt nu op steeds meer plaatsen een ijsvloer en zullen we nog echt geduld moeten hebben. Tot en met de nacht naar zondag wordt het ijs dikker en betrouwbaarder. Zondagmiddag dooit het regionaal 2-4 graden, maar dat zal op het ijs nog geen invloed hebben.

Op natuurijsbanen kan de komende dagen volop geschaatst worden, maar de ruimte is beperkt en drukte wordt door de beheerders vermeden. Op verschillende meren en kanaaltjes is het mogelijk om te schaatsen, maar voorzichtigheid is geboden. De kwaliteit van het ijs is heel wisselend. Op plaatsen met sneeuw op het ijs is de ijskwaliteit minder dan op plaatsen waar schaatsijs is ontstaan na de sneeuwval van zondag en maandag.

Met een ijsdikte van een centimeter of 5 kun je het ijs op, maar om meerdere mensen te dragen moet het ijs in ieder geval 10-12 centimeter zijn. Met een ijsgroei van 2-4 cm per nacht zullen steeds meer locaties hieraan voldoen. In het oosten kan het ijs op plaatsen waar het al meerdere nachten streng heeft gevroren uiteindelijk 15-20 cm dik worden.

Blijf nog even van de grachten

De grachten van Amsterdam waren dinsdag voor een deel al dichtgevroren, maar ook woensdag waren er nog grote stukken met open water. Momenteel ligt op veel meer plaatsen ijs, maar dit is nog veel te dun om te betreden. De komende nachten wordt het -9 of -10 graden rond de hoofdstad. En als het ijs inderdaad met 3-4 cm per dag groeit kan deze winterperiode nog geschaatst worden. Zaterdag is het stralend weer en ligt het ijs er aantrekkelijk bij. Het is beter om dan niet het ijs op te gaan. Ook als enkele mensen wel het ijs betreden, is het mogelijk dat het ijs te zwak is om meerdere mensen te houden. Het is dus onverstandig om te denken dat je er nog wel bij kan als je verschillende mensen op het ijs ziet. Het is dan beter om te wachten tot zondag.

Zondag beste schaatsweer door dooi

De ijsgroei komt zondag tot stilstand. In de nacht naar zondag is het voor het laatst flink koud en groeit de ijsvloer voor de laatste keer enkele centimeters aan. Zondagmiddag zullen de eerste plaatsen echt boven het vriespunt stijgen met 2 tot 4 graden boven nul, maar dit betekent niet dat de schaatspret voorbij is.

Zondag zijn er zonnige perioden en later op de dag velden hoge bewolking. Dat het overdag in het zuiden en midden niet meer vriest heeft nog nauwelijks invloed op de kwaliteit van het ijs. Door de hogere temperatuur is het juist aangenaam schaatsweer en het blijft waarschijnlijk droog.

Volg de ontwikkeling van de vorst en het ijs in de volgende schaatsupdate en het weerbericht.

Foto: Jan Horde

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven