27e winter op rij zonder Elfstedentocht

17 februari 2024, 07:30

Schaatsen
Theo Albada Jelgersma Elfstedentocht 1986

Wederom zal er dit jaar geen Elfstedentocht plaatsvinden. Hiermee is het record van aantal winters op rij zonder Elfstedentocht verder aangescherpt naar 27.

Inmiddels is er een generatie jongvolwassenen die de ‘Tocht der Tochten’ niet heeft meegemaakt. De laatste Elfstedentocht dateert namelijk alweer van 4 januari 1997. De huidige winter verloopt tot dusver erg zacht en ook het vooruitzicht naar de rest van de maand is niet hoopgevend voor de schaatsliefhebber.

Bijna 10.000 dagen zonder Elfstedentocht

Tot op de dag van vandaag is het al meer dan 9900 dagen geleden dat de laatste Elfstedentocht plaatsvond. Inclusief deze winter zijn het dus al 27 winters zonder Elfstedentocht. De vorige recordlange periode zonder Elfstedentocht liep van 18 januari 1963 tot 21 februari 1985, waarna een einde kwam aan 21 winters zonder Elfstedentocht. Er volgden toen zelfs twee winters achter elkaar waarin het ijs dik genoeg was om de tocht te organiseren.

Is er ooit nog kans op de Tocht der Tochten?

Om een goede ijsvloer te krijgen waarop mensen een schaatstocht kunnen doen is een lange periode van vorst noodzakelijk. Daarbij moeten ook de weersomstandigheden optimaal zijn. Zo speelt de wind en sneeuwval een belangrijke rol in het creëren van een optimale ijsvloer.

Onze collega's van Weerplaza bespreken in onderstaande video of we in het opwarmende klimaat nog mogen hopen op een Elfstedentocht.

Of er ooit nog een Elfstedentocht gaat plaatsvinden is nog maar de vraag, want koude winters zijn nu nauwelijks meer denkbaar in Nederland. Door klimaatverandering worden de winters in ons land namelijk steeds warmer en zal de kans op een Elfstedentocht steeds kleiner worden. Sinds de jaren 60 is de gemiddelde wintertemperatuur maar liefst twee graden gestegen! Statistisch gezien is een kans op Elfstedentocht momenteel één keer in twaalf jaar. Als de opwarming van de aarde beperkt blijft tot twee graden dan is in 2050 de kans op een Elfstedentocht één keer in 20 jaar. Wanneer de opwarming sneller verloopt dan zijn de kansen nog veel kleiner.

Elfstedentocht 1986. Foto: Theo Albada Jelgersma.
Elfstedentocht 1986. Foto: Theo Albada Jelgersma.

Lees hier wat voor weer nodig is voor een Elfstedentocht.

Toch komen er ook in een opgewarmd klimaat nog steeds koude periodes voor. Zo ook in februari 2021, toen er voor een korte periode ook op grote plassen zoals Loosdrecht kon worden geschaatst. Als we te maken hebben met een noorden- of oostenwind kan het nog steeds erg koud worden in onze omgeving. Toch is deze aangevoerde lucht wel minder koud dan bij een vergelijkbare situatie in het verleden. Het noordpoolgebied is inmiddels al bijna vier graden opgewarmd. De opwarming gaat daar extra hard

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven