Kans op wateroverlast door zomerse plensbuien

10 mei 2021, 13:58

De temperaturen zijn duidelijk hoger dan voorgaande weken en de eerste zomerse plensbuien hebben zich al aangediend. Vooral dinsdag, maar ook vrijdag kunnen wederom stevige plensbuien voorkomen. Doordat er weinig wind staat, blijven de buien ‘hangen’ en kunnen in korte tijd veel regenwater opleveren en aanleiding geven tot wateroverlast. Ook is bij plensbuien kans op hagel en onweer.

Zondag kwam het vooral in de westelijke helft van het land tot stevige buien en vooral in Noord-Holland viel in korte tijd meer dan 10 millimeter. Ook vanochtend trokken felle buien over het land en in Leiden viel in totaal al 18 millimeter. Van zondagochtend tot vanochtend zat in Wijk aan Zee 20 en in Katwijk 18 millimeter in de regenmeter.

Vooral dinsdagmiddag flinke plensbuien

Dinsdag start de dag in het westen van het land droog met flink wat zon. In het oosten komt meer bewolking voor en kan af en toe wat regen vallen. In de middag komen stapelwolken tot ontwikkeling en deze kunnen uitgroeien tot pittige regenbuien. Daarbij is kans op hagel, onweer en niet in de laatste plaats veel regenwater in korte tijd. Doordat de buien zeer langzaam trekken lijkt het alsof ze helemaal uitregenen en tref je zo’n bui dan is kans op wateroverlast. In korte tijd kan dan wel 30 millimeter regenwater vallen en lokaal mogelijk meer.

Lees de verwachting voor het lange hemelvaartweekend

plensregen, zomerse buien, plensbuien
Foto: Martin Vye

Foto: Martin Vye

Na een tweetal rustige dagen is vrijdag opnieuw kans op pittige plensbuien

Woensdag en een groot deel van Hemelvaartsdag ziet het weerbeeld er rustig uit. Er is een mix van zon, stapelwolken en enkele buien, maar het zijn naar verwachting geen hele pittige exemplaren. Wel kan het later op donderdagmiddag of donderdagavond in het zuiden lokaal ‘los’ gaan met kans op onweer.

Vrijdag is in de middag overal in het land kans op stevige plensbuien. Daarbij is opnieuw kans op hagel, onweer en lokaal veel regenwater in korte tijd. Omdat de buien zich weer langzaam verplaatsen kunnen ze uitregenen en voor wateroverlast zorgen. Waar de zwaarste buien zich precies voordoen is op voorhand niet te zeggen. Hou daarvoor onze radar in de gaten.

De details voor het weer lees je natuurlijk in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Pieter van Hoof

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook