Donderdag en vrijdag kans op overlast van houtrook

10 januari 2024, 07:55

Uitstoot van fijnstof door houtrook uit kachel. Foto: Har van Knippenberg

Het rustige en koude winterweer heeft invloed op de luchtkwaliteit. De wind neemt donderdagavond in kracht af, waardoor houtrook dichtbij het aardoppervlak kan blijven hangen. Hier lees je alle details.

Tijdens koud winterweer is het verleidelijk om de houtkachel aan te steken. De warmte van houtkachels is lekker, maar de houtrook is ongezond. Lees ook: dit is waarom hout stoken slecht is voor je gezondheid.

Donderdag neemt de wind in het binnenland af naar zwak. Bij weinig wind, waait de rook minder goed weg. Tijdens de nacht naar donderdag is het helder, tijdens de nacht van donderdag naar vrijdag kan mist ontstaan. Zeker bij rustig weer met bewolking of mist is vuur stoken ongunstig. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijnstof, verergert rook de situatie. In de kustprovincies staat over het algemeen wat meer wind, waardoor deze regio’s minder gevoelig zullen zijn voor houtrook.

Banner Whatsapp WOL

Stookalert

Het RIVM geeft sinds 2019 een ‘stookalert’ af. Via een ‘stookalert’ roept het gezondheidsinstituut mensen op om dan geen hout te stoken in vuurkorven, kachels of open haarden. Het instituut doet dit om gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving te voorkomen. Ook in ons eigen nieuwsblog besteden we aandacht aan periodes waarin de luchtkwaliteit slecht is of slecht kan worden door het stoken van hout.

In ons weerbericht lees je of het weer ongunstig is voor het stoken van een vuurtje.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black