Zeewind. Daar gaat je dagje strand!

13 juni 2023, 14:01

Strand
Zeewind jaagt de mensen van het strand. Foto: Karin de Visser

Lekker aan het strand liggen op een warme dag in de lente of aan het begin van de zomer is vaak niet mogelijk door zeewind. Regelmatig zien we dan dat bij warm weer met weinig wind plotseling een koude wind van zee op kan steken. Maar wat is dat eigenlijk, zeewind en waarom komt deze vooral in de lente en aan het begin van de zomer voor?

Zeewind kan heel vervelend zijn. Denk je op een mooie dag lekker op het strand te kunnen vertoeven, steekt die frisse wind van zee op. Het wordt nog minder als er ook mist op zee zit en deze zogenaamde zeevlam met de zeewind het strand opdrijft. Daar gaat je mooie stranddag! Het zonnige en warme weer landinwaarts is gek genoeg de oorzaak van deze zeewind.

Temperatuurverschil tussen zee en land

De drijvende factor achter de zeewind is het temperatuurverschil tussen zee en land. In de lente is dit verschil groot. Het zeewater is nog koud van de winter, maar het land kan door de sterke zonkracht al flink opwarmen. Water warmt veel minder snel op. De zeewatertemperatuur ligt aan het begin van de lente om en nabij de 7 graden, terwijl het op het land al makkelijk 20 graden kan worden. Maar hoe kan een verschil in temperatuur leiden tot zeewind?

Stijgende warme lucht

Warme lucht is lichter dan koude lucht. De warme lucht stijgt op, terwijl de koude lucht aan het aardoppervlak blijft. Vergelijk het met een heteluchtballon. Wanneer met de gasbrander de lucht in de ballon wordt verwarmd, stijgt deze. Wordt de ballon helemaal niet verwarmd dan blijft deze aan de grond. Als warme lucht opstijgt moet deze aan het aardoppervlak op de een of andere manier worden aangevuld. Vergelijk het met een badkuip waar je een emmer water uithaalt. Wanneer je dat doet blijft er geen gat over in het water, maar het water stroomt naar de plek waar je met de emmer hebt geschept.

In het geval van de zeewind wordt de opgestegen warme lucht in de kustgebieden aangevuld met koude lucht vanaf zee. Dit voel je als wind. Wind is namelijk niets meer dan de verplaatsing van lucht.

Egmond aan Zee. Foto: Adobe Stock / Holland-PhotoStockNL.
Egmond aan Zee. Foto: Adobe Stock / Holland-PhotoStockNL.

Vooral op windluwe dagen

Er is niet alleen een groot temperatuurverschil tussen land en zee nodig om zeewind te krijgen. Er moet ook weinig ‘standaardwind’ staan. Wanneer de wind sterker is dan windkracht 2 en uit het binnenland komt maakt de zeewind geen schijn van kans. Wanneer er een windkracht 2 of lager staat is de kans op zeewind groot.

Zeewind is overal

De zeewind komt niet alleen in Nederland voor. Overal ter wereld waar een temperatuurverschil is tussen land en zee kan een zeewind opsteken. En het klinkt misschien gek, maar de zeewind komt ook voor in gebieden zonder zee. Als een groot meer koud is en het land warm kan ook een koude aanlandige wind opsteken. In Nederland zien we dit soms aan de randen van het IJsselmeer.

Wat is de beste stranddag?

Mocht je op een warme lentedag een dagje strand willen doen, dan kun je op de volgende dingen letten om zeker te zijn dat er geen zeewind optreedt. Is de wind bijvoorbeeld zuid en windkracht 3 of hoger? Kleine kans dat dan een zeewind opsteekt. Mocht de wind zwakker zijn, dan kun je vaak nog tot een uur of 13:00 prima op het strand vertoeven. De zeewind komt namelijk vaak pas in de middag, omdat het temperatuurverschil tussen zee en land ’s ochtends nog te klein is. Mocht je twijfelen, houd dan vooral het meest actuele weerbericht van Nederland in de gaten.

Lees ook: Dit is het beste weer voor een dagje strand

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven