Weeronline
Weeronline

  Zeewind. Daar gaat je dagje strand!

  Aangemaakt: 26 mei 2020, 06:30 uur

  Lekker aan het strand liggen op een warme lentedag is vaak niet mogelijk door zeewind. Juist in de lente zien we namelijk dat bij warm weer met weinig wind plotseling een koude wind van zee op kan steken. Maar wat is dat eigenlijk, zeewind en waarom komt deze vooral in de lente voor?

  Zeewind kan heel vervelend zijn. Denk je op een mooie dag lekker op het strand te kunnen vertoeven, steekt die frisse wind van zee op. Het wordt nog minder als er ook mist op zee zit en deze met de zeewind het strand opdrijft. Daar gaat je mooie stranddag! Het zonnige en warme weer landinwaarts is gek genoeg de oorzaak van deze zeewind.

  Temperatuurverschil tussen zee en land

  De drijvende factor achter de zeewind is het temperatuurverschil tussen zee en land. In de lente is dit verschil groot. Het zeewater is nog koud van de winter, maar het land kan door de sterke zonkracht al flink opwarmen. Water warmt veel minder snel op. De zeewatertemperatuur ligt aan het begin van de lente om en nabij de 7 graden, terwijl het op het land al makkelijk 20 graden kan worden. Maar hoe kan een verschil in temperatuur leiden tot zeewind?

  Stijgende warme lucht

  Warme lucht is lichter dan koude lucht. De warme lucht stijgt op terwijl de koude lucht aan het aardoppervlak blijft. Vergelijk het met een heteluchtballon. Wanneer met de gasbrander de lucht in de ballon wordt verwarmd, stijgt deze. Wordt de ballon helemaal niet verwarmd dan blijft deze aan de grond. Als warme lucht opstijgt moet deze aan het aardoppervlak op de een of andere manier worden aangevuld. Vergelijk het met een badkuip waar je een emmer water uithaalt. Wanneer je dat doet blijft er geen gat over in het water, maar het water stroomt naar de plek waar je met de emmer hebt geschept.

  In het geval van de zeewind wordt de opgestegen warme lucht in de kustgebieden aangevuld met koude lucht vanaf zee. Dit voel je als wind. Wind is namelijk niets meer dan de verplaatsing van lucht.

  Vooral op windluwe dagen

  Er is niet alleen een groot temperatuurverschil tussen land en zee nodig om zeewind te krijgen. Er moet ook weinig ‘standaardwind’ staan. Wanneer de wind sterker is dan windkracht 2 en uit het binnenland komt maakt de zeewind geen schijn van kans. Wanneer er een windkracht 2 of lager staat is de kans op zeewind groot.

  Zeewind is overal

  De zeewind komt niet alleen in Nederland voor. Overal ter wereld waar een temperatuurverschil is tussen land en zee kan een zeewind opsteken. En het klinkt misschien gek, maar de zeewind komt ook voor in gebieden zonder zee. Als een groot meer koud is en het land warm kan ook een koude aanlandige wind opsteken. In Nederland zien we dit soms aan de randen van het IJsselmeer.

  Wat is de beste stranddag?

  Mocht je op een warme lentedag een dagje strand willen doen, dan kun je op de volgende dingen letten om zeker te zijn dat er geen zeewind optreedt. Is de wind bijvoorbeeld zuid en windkracht 3 of hoger? Kleine kans dat dan een zeewind opsteekt. Mocht de wind zwakker zijn, dan kun je vaak nog tot een uur of 13:00 prima op het strand vertoeven. De zeewind komt namelijk vaak pas in de middag, omdat het temperatuurverschil tussen zee en land ’s ochtends nog te klein is. Mocht je twijfelen, houd dan vooral het meest actuele weerbericht van Nederland in de gaten.

  Foto: Adobe stock

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Yannick Damen