Dit is het beste weer voor een dagje strand

09 augustus 2023, 07:01

Strand. Foto: Annemarie van Iersel

Een dagje strand, dat is toch het ultieme vakantiegevoel als je in eigen land blijft? Hoe heter, hoe drukker lijkt het soms wel, dus kun je je afvragen, is zo’n tropische dag wel het beste moment om te gaan? In dit artikel kom je te weten wat nou het beste weer is voor een dagje strand en hoe je de drukte kan ontwijken.

Of het goed weer is voor een dagje strand hangt sterk van de seizoenen af. In de lente is het zeewater nog een tijd koud en dat merkje meteen als je aan het pootjebaden bent. Zwemmen is dan ook iets voor de echte durfals. Bovendien is de kans op een kille zeewind en zeevlam in het voorjaar groot. De eerste zomerse dagen van het jaar zijn wat dat betreft niet gelijk de beste om naar het strand te gaan.

Lees ook: zeewind: daar gaat je dagje strand

Zomer: perfect weer voor dagje strand

De zomer is in ons land het perfecte seizoen voor een dagje strand. Zelfs op dagen met normale temperaturen van een graad of 22 kun je prima je handdoek uitspreiden. Bij wat meer wind kan het dan wel fris aanvoelen, maar een windscherm maakt veel goed.

Lees ook: het weer aan de Nederlandse kust

Zijn hete dagen wel de ultieme stranddagen?

Hete dagen met temperaturen van 30 graden in juli en augustus zijn voor veel mensen misschien wel de ultieme stranddagen. Een duik in zee brengt op zulke momenten echt verkoeling, maar het water voelt niet gelijk als een ijsbad zoals in het voorjaar. De zeewatertemperatuur ligt eind juli en in augustus namelijk tussen 19 en 22 graden en dat is ideaal. Een groot nadeel is dat het op dit soort dagen ontzettend druk wordt aan de kust. Juist wanneer het maar één dag heet is, lijkt half Nederland naar de kust te trekken.

Onze tip is dan ook: zie je een hittegolf in de verwachting? Ga dan niet gelijk op de eerste dag van de hittegolf, maar ook niet op de heetste dag naar het strand. Dat zijn namelijk juist de dagen dat de meeste mensen naar het strand gaan. Bovendien vind je op de heetste dagen ook aan de kust geen verkoeling. Door de aflandige wind is het op het strand dan net zo heet, zo niet heter, dan in het binnenland. Een tussendag tijdens een hittegolf is wat dat betreft het beste moment om te gaan. Het is dan namelijk iets rustiger, maar vaak wel zo warm dat je echt het vakantiegevoel krijgt.

Weten of het weer komende dagen ideaal is voor een dagje strand? Check dan het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: Anne-Marie van Iersel

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black