Zo ontstaat zeevlam, de spelbreker van een mooi dagje strand

27 maart 2022, 00:00

Strand
Zeevlam trekt in Vlissingen over het strand. Foto: Anne-Marie van Iersel

Zeevlam is de nachtmerrie van iedere strandganger. Lig je net lekker te zonnen of loop je samen over de boulevard, komt ineens die vervelende mist opzetten. Dat niet alleen, want het wordt ook steenkoud. Trek je warme jas maar weer aan. Wij leggen je in dit artikel uit hoe zeevlam ontstaat en wanneer de kans op deze mist van zee het grootst is.

Natuurlijk staat de zee niet echt in brand, maar zeevlam heeft wel iets weg van rook. Deze zeemist trekt als dikke flarden die een beetje op vlammen lijken het land op en komt net als brand geheel onverwacht. Het is dan ook niet gek dat zeevaarders deze mist honderden jaren geleden al zeevlam noemden.

Hoe ontstaat zeevlam?

Zeevlam is niets anders dan koude mist van zee. Deze mist ontstaat wanneer flink warme lucht in contact komt met koud zeewater. In de lente en aan het begin van de zomer zijn deze beide ingrediënten aanwezig.

De manier waarop zeevlam ontstaat is vergelijkbaar met hoe een koud glas frisdrank op een warme zomerdag beslaat. Het glas wordt dan helemaal nat van de condens die zich aan de buitenkant vormt. Ook het beslaan van je bril wanneer je op een koude winterdag je warme huis in stapt werkt hetzelfde als de vorming van zeevlam.

Wanneer komt zeevlam het vaakst voor?

Zeevlam komt voornamelijk voor in mei en juni. Soms is het zelfs in het vroege voorjaar raak. In deze tijd van het jaar is het zeewater namelijk nog erg koud, maar kan het land flink opwarmen. Over het algemeen is de zeewatertemperatuur in deze periode maar 10-12 graden, terwijl de lucht boven land al 25 graden kan zijn. Wanneer deze warme lucht vanaf het land de zee op komt ontstaat mist.

Als de wind vanaf het land komt zit je goed, want dan wordt de mist verder de zee opgeblazen. Maar wanneer er een zeewind opsteekt zit je met de gebakken peren. Meestal gebeurt dit pas in de middag en slaat het weer plotseling om. De wind van zee blaast de mist namelijk recht over het strand, zo de duinen in. Daarbij daalt de temperatuur razendsnel, soms wel van 24 naar slechts 11 graden in een paar minuten. Vaak komt zeevlam niet verder dan de duinen. Landinwaarts is het namelijk zo warm dat de mist verdwijnt.

Op korte afstand kan het temperatuurverschil bij zeevlam heel groot zijn. Aan het strand is het slechts 11 graden, terwijl de autothermometer achter de duinen in het binnenland ruim 25 graden aangeeft.

Lees ook: hoe ontstaat zeewind?

In deze periode heb je geen last van mist van zee

Wil je niet overvallen worden door zeevlam? Ga dan in juli of augustus naar het strand. Dan is het zeewater lekker warm en ontstaat niet zo gauw mist. Wil je toch al op een mooie warme dag in mei of juni naar het strand? Ga dan niet te laat naar het strand en hou ons weerbericht in de gaten. Hierin vertellen we je of er een zeewind kan opsteken en of kans is op mist aan de kust.

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven