Beleef onze Noordzee op 6 onvergetelijke manieren

14 mei 2022, 17:04

Bestemmingen
Vliegeren aan het strand van de Noordzee. Foto: Adobe Stock / Andrea.

Wij raken maar niet uitgekeken op de Noordzeekust. Ga met ons in zee en ontdek driehonderd kilometer aan onvergetelijke ervaringen, van speuren naar zeevonk tot slapen in een Atlantikwall-bunker. Met onze zes originele tips kun je de kustlijn verkennen en overnachten op de mooiste last minute vakantiehuisjes aan zee!

1. Bewonder fraaie staaltjes kunst in Wijk aan Zee

Onder de rook van IJmuiden ligt het beeldenpark Een Zee van Staal. In een lieflijk duinlandschap staan veertien metershoge stalen beelden van kunstenaars uit heel Europa, van Spanje tot Estland en van Denemarken tot Griekenland. De industriële taferelen van rokende hoogovens en donkere ertsbergen op de achtergrond maken de totaalbeleving compleet.

Weergemiddelde mei Noordzeekust

2. Eet, drink en slaap in een Atlantikwall-bunker

Duik in de geschiedenis met een bezoek aan de Atlantikwall. Na de Tweede Wereldoorlog bleef Nederland zitten met 150.000 bunkers, forten en kazematten. Enkele van die betonnen bouwwerken werden onder handen genomen door creatieve ondernemers, die van de nood een deugd wisten te maken. Zo kun je champagne proeven en dineren op een forteiland of logeren in de ecologisch gerenoveerde bunker Cocondo in Hoek van Holland.

Altantikwall bunker langs de Nederlandse kust. Foto: Ivonne Wierink.
Altantikwall bunker langs de Nederlandse kust. Foto: Ivonne Wierink.

3. Beleef plezier voor twee in Zeeuws-Vlaanderen

Surfen, suppen en zeekajakken is fantastisch, maar voor dubbel zoveel plezier proef je bij Cadzand-Bad van catamaran-zeilen (één uur, € 70 voor twee personen). Smaakt dit naar meer? De basisvaardigheden leer je tijdens een dagcursus (€ 175 per persoon), daarna heb je voldoende skills om op eigen houtje de Zeeuwse kust te verkennen.

Catamaran op het strand. Foto: Adobe Stock / Jan Kranendonk.
Catamaran op het strand. Foto: Adobe Stock / Jan Kranendonk.

4. Fiets langs de volledige Noordzeekust

Van de nieuwe Nederlandse langeafstandsfietsroutes is de LF Kustroute langs de hele Nederlandse Noordzeekust onze favoriet. In zes dagen fiets je van Retranchement op de grens met België naar Den Helder (327 kilometer), door uitgestrekte zandduinen, havenstadjes en schitterende natuur als Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Met de LF-icoonroutes-app vind je onderweg fietsvriendelijke accommodaties en (eet)cafés. 

Weergemiddelde juni Noordzeekust

5. Ga vogelen in de duinen van Goeree

In natuurgebied de Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee, een plek waar talloze schepen vergingen, loop je nog altijd het risico om te stranden. Het afwisselende duinlandschap met overgangen van zout naar brak en zoet water staat garant voor 300 plantensoorten. Ook vogelaars zullen moeite hebben hier weg te komen: de Kwade Hoek is een belangrijk broedgebied voor weidevogels.

De Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee. Foto: Adobe Stock / AGAMI.
De Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee. Foto: Adobe Stock / AGAMI.

6. Speur naar mysterieuze zeevonk

Het wordt het Noorderlicht van de Noordzee genoemd: zeevonk. De lichtgevende eencellige organismen zorgen ervoor dat het zeewater rond je voeten helblauw oplicht.

Zeevonk in 2020. Foto: Corné Ouwehand.
Zeevonk in 2020. Foto: Corné Ouwehand.

Het is een natuurverschijnsel dat je alleen onder speciale omstandigheden ziet: bij warm weer, in ondiep water en bij rustige zee. Lees ook: Dit is wanneer je zeevonk kunt verwachten

Korting op jouw vakantie aan zee!

We hebben voor jou onze favoriete vakantiehuisjes aan zee op een rijtje gezet. Wanneer je een lastminute weekendje weg boekt, profiteer je ook nog eens van hoge kortingen! Wat wil je nog meer. Kijk bijvoorbeeld naar: Vakantiehuis Visserij in Breskens of ontspan in Noordwijkerhout bij Vakantiehuis Relaxing Summer

Ik wil meer last minute ideeën!

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je veel meer ideeën voor een geweldige last minute vakantie. Ontdek hier de mooiste huizen die nu in beschikbaar zijn voor de leukste dagen even weg van huis. Wil je verder van huis? Dan hebben vind je  hier een overzicht van de mooiste aanbiedingen in Europa.

Bron: Columbus / TCE

Author Image

Redactie

Reageer via Facebook

Bestemmingen-nieuws

Meer Bestemmingen-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black