Yes, het soepseizoen is aangebroken!

10 oktober 2021, 11:53

Het soepseizoen is weer aangebroken, en zeg nou zelf een soepje kan er toch altijd wel in toch? En of je de receptjes nu meteen of later eens uitprobeert, smaken zullen ze sowieso!

Rucolasoep

Ga eens voor wat anders en maak soep van sla. Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat je ook van verschillende slasoorten heerlijke soep kunt maken. Een van deze slasoorten is rucola, maar wat is rucola precies?

Rucola (of ook wel mosterdkruid, roquette of raketsla) is een slasoort en behoort tot de familie van de kruisbloemen. De eetbare rucola die wij kennen zijn de jonge blaadjes van mosterdkruid. De smaak van deze soort is vrij pittig, walnootachtig, en kan ook als vrij bitter worden ervaren.

Was de sla goed!

Als je rucola graag wilt gebruiken in een gerecht is het van enorm belang dat je de sla goed wast van tevoren. Er zijn namelijk heel veel soorten aan bacteriën, virussen en parasieten die zich op de plant kunnen schuilhouden.

Door de sla goed te wassen kun je de problemen die hierbij komen kijken meteen elimineren. Daarnaast verwijder je met het wassen ook een deel van het nitriet en eventuele zandresten.

Ruculasoep

Foto: AdobeStock / luciepeclova

Recept rucolasoep

Deze soep is een van de makkelijkste gerechten om te maken, want je hebt er helemaal niet veel ingrediënten voor nodig. Met onderstaande hoeveelheden maak je een kom soep voor ongeveer 4 personen.

Ingrediënten

  • 1 ui

  • 1 bloemige aardappel

  • 1 teentje knoflook

  • 500 ml groentenbouillon

  • 200 gram rucola

  • olijfolie

  • peper

  • zout

  • 100 gram zachte geitenkaas (voor de garnering)

Bereiding van de soep

Om deze rucolasoep te maken ben je ongeveer 20 minuutjes bezig, waaronder ook het koken van de soep valt. Je kan de soep dus vrij snel serveren. De lichte soep is perfect geschikt als voorgerecht, maar kan met een stukje brood erbij ook perfect als lunch of avondeten dienen.

  1. Pel de ui en versnipper deze. Schil ook de aardappel en snij deze een kleine blokjes.

  2. Verhit de olijfolie in een ruime soepkom en fruit de ui en het teentje knoflook.

  3. Voeg ook de aardappel toe en laat even sudderen op een laag vuur (3 à 5 minuten).

  4. Voeg de groentenbouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten koken, tot de aardappel gaar is.

  5. Houd enkele blaadjes van de rucola apart. Deze zullen later gebruikt worden voor de garnering van de soep. Voeg de rest van de rucola toe aan de soep en laat ongeveer 1 minuut slinken.

  6. Pureer de soep met een staafmixer totdat het een gladde soep is. Als je een compleet gladde soep wilt, kun je deze eventueel nog door een zeef halen, maar dit is niet noodzakelijk. Proef de soep en breng deze eventueel nog op smaak met zout en peper.

  7. Verdeel de soep over de kommen of diepe borden en verkruimel de geitenkaas erover. Garneer de soep met de losse blaadjes rucola en serveer direct.

Geef er een draai aan!

Dit recept is een heerlijke basissoep, die naar wens is uit te breiden met andere ingrediënten. Zo kun je bijvoorbeeld ook eens spinazie-rucolasoep maken of courgette toevoegen. Daarnaast is de soep ook heerlijk met paling, zalm of andere soorten vis. Je kan er ook kleine stukjes spek als garnering over strooien voor een zoute toevoeging aan de soep.

Aspergesoep

Foto: AdobeStock / Imarzi

Aspergesoep van Belgische kok Jeroen Meus

Wit én vloeibaar goud: aspergesoep. Voor sommigen lijkt het een hele klus om zelf soep te maken, maar dit is een stuk eenvoudiger dan een hoop mensen denken. Een makkelijk en heerlijk recept van Jeroen Meus is zijn aspergesoep. Het is een gemakkelijk recept dat niet veel tijd kost. De soep hoeft slechts een kwartiertje te koken, waardoor je binnen de kortste keren kunt genieten van deze romige soep.

Een enorm gezonde groente

Asperges zitten vol met voedingsstoffen, zoals magnesium, kalium en zink. Daarnaast bevatten ze ook een hoop vitamines zoals B1, B2 en C. Het is daarom niet alleen een heerlijke groente, maar ook een erg gezonde. Asperges werken bloedzuiverend en kunnen als vochtafdrijvend middel worden gebruikt bij functiestoornissen van de blaas en de nier. Daarnaast bevatten ze calcium en asparaginezuren, die de functie van de nier nog verder optimaliseert.

Versheid van asperges testen

Hoe kan je testen of de asperges die je koopt ook daadwerkelijk vers zijn? Een verse asperge heeft een glanzende stengel en als je de stengels tegen elkaar aanwrijft, zou een piepend geluid te horen moeten zijn. Daarnaast kun je er op letten dat het snijvlak aan de onderzijde van de stengel niet ingedroogd is. Hiervoor kun je met je nagel op het vlak drukken, om te testen of deze droog is.

Ingrediënten

  • 1 klontje boter

  • 12 witte asperges: 8 voor de soep en 4 voor garnering

  • ½ stengel prei

  • ½ stengel bleekselder

  • 2 witte uien

  • 2 knoflook teentjes

  • 3 takjes verse tijm

  • 1 laurierblad

  • ¼ liter room

Voor de garnering van de soep:

  • Een paar blaadjes verse basilicum

  • 100 ml room

Tip: Om er voor te zorgen dat de soep mooi wit blijft, is het verstandig om alleen witte ingrediënten te gebruiken. Gebruik dus bijvoorbeeld geen rode, maar een witte ui. Op deze manier geeft de witte soep een mooi contrast met de blaadjes basilicum van de garnering.

Bereiding van de soep

  1. Schil alle asperges en kook 4 asperges, met de schillen van alle asperges, in licht gezouten water. Zorg ervoor dat de asperges niet overgaar worden. Kook ze ongeveer 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de asperges.

  2. Snijd de uien grof en de prei en selderij in stukjes. Pers de knoflook of snijd deze fijn. Snijd de overige 8 asperges in stukken. De grootte van de stukken maakt in dit geval niet veel uit, aangezien de soep nog gepureerd gaat worden.

  3. Smelt in een soeppan de boter en stoof hier de ui, prei, selderij en knoflook in aan. Voeg ook de in stukjes gesneden, rauwe asperges toe. Voeg te tijm, nog aan het takje, en de laurier aan toe en laat dit langzaam bakken. Roer af en toe om en zorg er voor dat de groenten niet bruin verkleuren. Houd het vuur daarvoor zacht en houd de groenten goed in de gaten.

  4. Giet vervolgens 750 milliliter van het kookvocht van de aspergeschillen bij de groenten en breng dit aan de kook. Laat de soep een kwartiertje sudderen totdat alle groenten goed gaar gekookt zijn.

  5. Verwijder het laurierblad en de takjes tijm uit de soep en pureer deze vervolgens met de staafmixer. Als je een dunne soep wilt, kun je deze eventueel ook nog zeven om de overige stukken groenten uit de soep te verwijderen.

  6. Voeg nu de room toe aan de soep en breng op smaak met zout en peper. Roer de soep goed door en proef deze. Pas eventueel de kruiden aan naar smaak.

  7. Voor de garnering scheur je wat blaadjes basilicum in een blender, voeg je de room toe en mix je het geheel vervolgens tot een licht opgeklopte room. Zorg ervoor dat je niet te lang mixt met de blender, aangezien er dan boter kan worden gevormd.

  8. Serveer de soep in kommen en garneer met direct met de groene room van de basilicum en de gekookte aspergestengels.

bloemkoolsoep

Foto: AdobeStock / Magdalena Bujak

Smeuïge bloemkoolsoep

Als je iets lekkers wil maar weinig tijd hebt kies dan voor deze lekkere bloemkoolsoep. Het leuke aan deze soep is dat je hem het hele jaar door kan eten, aangezien bloemkool ook bijna het hele jaar beschikbaar is. Wist je dat bloemkool ook super gezond is? Er zit veel calcium en vitamine C in. Dus chop, chop… tijd om deze soep snel te maken!

Ingrediënten

  • 1 bloemkool

  • 1 ajuin

  • 2 liter groenten- of kippenbouillon (naar keuze)

  • Klontje Becel bakken en braden

  • Peper

  • Zout

  • Peterselie

Bereiding van de soep

  1. Maak de bloemkool schoon en verdeel die daarna in roosje.

  2. Pel de ui en versnipper.

  3. Smelt wat Becel bakken en braden in een grote soepkom. Voeg de ajuin toe en bak bruin.

  4. Voeg vervolgens ook de bloemkool(roosjes) toe en laat even meebakken.

  5. Overgiet met de bouillon (groenten of kip, naar keuze).

  6. Laat het geheel een 20-tal minuten sudderen.

  7. Neem de kom van het vuur en mix de soep.

  8. Breng op smaak met peper en zout.

  9. Voeg ook nog wat fijn gehakte peterselie toe ter afwerking.

Wortelsoep

Foto: AdobeStock / Africa Studio

Wortelsoep met gember, kokosmelk en koriander

De vegetarische keuken biedt oneindig veel variatie. Deze heerlijke wortelsoep is daar een voorbeeld van. Het is gemakkelijk te maken en vanwege de fluweelzachte textuur een culinair hoogstandje! Water is vaak het dragende ingrediënt van een soep, maar in dit gerecht spelen de wortel en kokosmelk ook een grote rol.

Door wortel als basis van een soep te gebruiken, kun je optimaal genieten van de vele voedingsstoffen. De provitamine bètacaroteen uit wortel wordt in het lichaam omgezet in Vitamine A en dit heeft o.a. een gunstige werking als antioxidant. Kokosmelk staat erom bekend dat het de bloeddruk verbetert én cholesterolwaarden helpt verlagen. Bovendien is het een rijke bron van vele vitaminen en mineralen.

Benodigdheden

  • 1 grote pan voor de soep

  • 1 grote kom voor de gesneden ingrediënten

  • 1 staafmixer

  • Basis keukengerei (messen, schillers)

  • Ingrediënten (2-3 pers)

  • 500 gram wortels

  • 1 liter kraanwater

  • 200 ml kokosmelk

  • 1 eetlepel limoensap

  • 2 takjes koriander

  • 1 ui (wit)

  • 1 blokje groentebouillon

  • 1 theelepel kerrie

  • 1 theelepel komijn (gemalen)

  • 2 eetlepels Becel vloeibaar Original

  • 1 theelepel gember (geraspt)

  • 1 theelepel zout

  • 1 theelepel peper

Bereiding van de soep

  1. Was de wortels (500 gram) en verwijder de schillen. Snijd de wortels vervolgens in kleine stukken van 1 à 2 centimeter.

  2. Was en snipper de witte ui in kleine stukken. De witte ui wordt tijdens het bakken minder scherp maar wel zoeter van smaak.

  3. Rasp de gember (zonder schil) zeer fijn. Er is slechts één theelepel geraspte gember nodig, let hier goed op, zodat de smaak van gember de soep niet teveel gaat overheersen.

  4. Verwarm op laag vuur twee eetlepels Becel vloeibaar Original in de pan. Bak de ui samen met de gember gedurende 2 minuten en roer daarna de kerrie, komijn en het groentebouillonblokje erdoor. Roer het mengsel door elkaar tot een smeuïg sausje.

  5. Giet het water in de pan (1 liter) bovenop het sausje en voeg daar ook de gesneden wortels aan toe. Laat het geheel 20-25 minuten koken tot de wortels goed gaar zijn.

  6. Haal de pan van het vuur en pureer de ingrediënten samen tot een fluweelzacht geheel. Verfijn de smaak met peper, zout, koriander, limoensap en roer tenslotte de kokosmelk door de soep.

  7. Serveer de soep warm of koud door het (op kamertemperatuur) in de koelkast te plaatsen.

Serveertip: Maak er een knapperige presentatie door er volkoren soepstengels of mild gekruide croutons naast te serveren.

Hoofdfoto: pexels Andrea Piacquadio

Door: Redactie

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black