weeronline

Lekker herfstig: onze 5 favoriete ovenschotels

21 november 2024, 17:01

Eten
Ovenschotel, beeld: Pixabay

Nu de kansen op warm herfstweer verkeken zijn, is het tijd voor onze favoriete ovenschotels. Laat het smaken!

1. Ovenschotel met kip, rijst en quinoa

Met de winter in aantocht kiezen we toch al eens graag voor een stevige, warme hap zoals een ovenschotel. Veelal wordt puree gebruikt als de basis van een ovenschotel, maar ook met pasta, rijst, quinoa, etc. kan je heerlijke ovenschotels klaarmaken. Voor dit recept gebruiken we bijvoorbeeld een mix van bruine rijst, quinoa en granen (gerst en tarwe). Een bewuste keuze, want die combinatie is een ware explosie van vezels en eiwitten. Dat zorgt er niet alleen voor dat je langer een voldaan gevoel hebt na het eten van de ovenschotel, maar doet ook je spijsvertering vlotter verlopen. Dat is belangrijk, want een slechte spijsvertering brengt heel wat kwaaltjes met zich mee. Die ongemakken kunnen we er uiteraard niet bij hebben met de winter, een seizoen dat sowieso al veel van je lichaam vraagt, voor de deur.

Ingrediënten

  • 250 gram Brown Rice + Quinoa + Granen
  • 300 gram kipfilet
  • 500 gram broccoli
  • 500 ml kippenbouillon (van tablet)
  • 250 ml melk
  • 65 gram bloem
  • Kippenkruiden
  • 40 gram geraspte kaas

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Kook vervolgens de Brown Rice + Quinoa + Granen gaar in wat water met zout. Snij de kipfilet in kleine stukjes en bak gaar. Gebruik hierbij kippenkruiden naar eigen smaak. Breng in een grote, diepe pot de kippenbouillon en de helft van de melk aan de kook. Meng de andere helft van de melk en de bloem in een andere kom.

Wanneer de kippenbouillon kookt, voeg je al roerend het bloemmengsel eraan toe. Zet het vuur af eenmaal de saus begint in te dikken. Voeg vervolgens de mengeling van rijst, quinoa en granen en de kip bij de saus. Doe het geheel daarna in een ovenschotel en bestrooi met wat geraspte kaas.

Bak de ovenschotel 15 à 20 minuten af in de oven en smullen maar!

2. Ovenschotel met aubergine en zalm

Waarom precies zalm en aubergines? Zalm is rijk aan omega 3 en bevat bovendien nog heel wat andere vitaminen en mineralen, net als aubergines. Die laatste bevatten trouwens ook heel wat vezels. Gecombineerd zijn zalm en aubergines dus niet alleen erg lekker, ze geven je meteen ook een stevige energieboost.

Ingrediënten

  • 600 g verse zalmfilet
  • 4 aubergines
  • 200 gram gratinkaas
  • 50 gram Becel bakken en braden
  • 20 centiliter melk
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat
  • 2 eetlepels olie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de aubergines schoon en snij ze in dunne plakjes (ongeveer 1 cm). Zout deze plakken en laat ze even intrekken. Bak de plakken aubergine aan beide zijden 1 minuut in hete olie (tot ze lichtbruin zijn). Laat ze daarna op keukenpapier uitlekken.

Maak vervolgens de kaassaus. Smelt de bakmargarine, voeg die toe aan de bloem en meng tot een gladde massa. Voeg aan het mengsel geleidelijk de melk toe en blijf roeren terwijl je het mengsel aan de kook brengt. Eenmaal de saus indikt, kan je de kaas toevoegen (hou wel wat kaas over voor later). Breng ten slotte op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Schik de helft van de plakken aubergine op de bodem van een ovenschotel. Leg daarop de helft van de zalm. Overgiet met kaassaus. Leg bovenop de kaassaus de andere helft aubergines en zalm en overgiet nogmaals met kaassaus. Bestrooi het geheel met wat gratinkaas. Plaats 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Smakelijk!

Ovenschotel, beeld: Pixabay
Ovenschotel, beeld: Pixabay

3. Melanzane alla parmigiana

Niet iedereen weet dat aubergines ook in ons land geteeld worden. Om de groente in de kijker te zetten, delen wij daarom dit heerlijke recept met jullie. Droom jij ook al van de zomer?!

Ingrediënten

  • 3 aubergines
  • olijfolie
  • 2 sjalotten, fijngehakt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 200 g kerstomaten
  • 1 eetlepel fijngehakte rozemarijn
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
  • zwarte peper en zeezout
  • 500 g passata
  • 20 g verse basilicum, fijngehakt
  • 70 g gemalen parmezaan

Bereiding

Was de aubergines, dep ze droog en snijd ze in de lengte in dunne plakken. Zet je grillpan op een redelijk hoog vuur en doe er een scheut olijfolie in. Als deze warm is, grill dan de aubergineplakken ongeveer twee minuten aan elke kant. Doe een drietal eetlepels olijfolie in een kookpot en zet op een matig vuur. Stoof de sjalot glazig, voeg de look, kerstomaten, rozemarijn en het gerookt paprikapoeder toe. Kruid met peper en zout en laat zo’n vijf minuten aanstoven. Doe er nu de passata en de basilicum bij. Zet je vuur redelijk laag en laat de saus minstens 30 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe.

Als de saus klaar is maken we de melanzane. Verwarm hiervoor je oven voor op 180°. Neem een ovenschotel en bedek de bodem met een laagje van de tomatensaus, bestrooi met parmezaan. Leg hierop een laag van de gegrilde aubergineplakken. Bedek opnieuw met saus en besprenkel met parmezaan. Ga zo door tot al je ingrediënten op zijn. Zet de melanzane in de oven en laat nog 20 min garen. Serveer onmiddellijk.

4. Ovenschotel met gehakt, mascarpone, harissa en bloemkool

Een bloemkoolschotel, maar dan net wat anders. Dat is wat je mag verwachten van deze ovenschotel. Door bloemkool te combineren met mascarpone en harissa krijg je een heel aparte smakencombinatie.

Ingrediënten

  • ⅔ bloemkool, in kleine roosjes
  • 800 g vastkokende aardappelen, geschild en in stukken
  • boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, tot moes geplet
  • 600 g gemengd gehakt
  • 1 el tomaten-concentraat
  • 2 el tomatenketchup
  • peper en zout
  • 150 g gruyère
  • 150 g mascarpone
  • melk
  • ½ el harissa (of iets anders spicy, zoals sambal)

Bereiding

Verhit de grill van de oven voor op 200 °C. Kook of stoom de bloemkool en aardappelen beetgaar.

Verhit een klontje boter in een grote pan en stoof de ui en knoflook 1 minuut. Draai het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Duw het plat met de achterkant van een houten lepel, zodat het de volledige pan bedekt, en laat 3-4 minuten onaangeroerd bakken. Draai de vleeskoek om en maak het los met de houten lepel. Voeg het tomatenconcentraat en de ketchup toe en meng goed. Kruid met peper en zout.

Haal de pan van het vuur als het gehakt gaar is, en doe het vlees in een ovenschaal. Bedek het gehakt met een laagje geraspte kaas, vervolgens een laag aardappelen en tot slot een laag bloemkool. Kruid met peper en zout. Klop de mascarpone met een scheutje melk los. Meng er de harissa door en kruid met peper en zout. Giet gelijkmatig over de ovenschotel en werk af met de overgebleven gemalen kaas. Schuif 10 minuten, of tot de kaas gesmolten en goudbruin is, in de oven.

Tip: Wil je nog een extra groente toevoegen? Meng dan twee of drie grote handen spinazie tijdens de laatste minuten onder het vlees en roer tot de groente volledig geslonken is.

5. Groenteschotel met kippengehakt, aubergine, paprika en kerstomaatjes

Een stevige groenteschotel met gehakt en de juiste kruiden doet vele harten sneller kloppen. Lekker voedzaam en boordevol kleurrijke groenten! Maak dit hartverwarmende gerecht met grofgesneden aubergines, paprika en kerstomaatjes. Aubergine is vezelrijk en vult daardoor goed.  Verder past het vanwege de stevige textuur ideaal in een groenteschotel. Door voor kippengehakt (mager vlees) te kiezen in dit gerecht is het lekker licht verteerbaar en niet zwaar op de maag.

Ingrediënten

  • 200 gram kippengehakt
  • 1 aubergine
  • 2 paprika’s
  • Olijfolie, bakmargarine of -boter
  • 200 gram kerstomaatjes
  • 2 eetlepels groene pesto
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • ½ theelepel peper
  • ½ theelepel zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Plaats de knoflookteentjes gesneden in blokjes in de knoflookpers en maak er een puree van. Zet de koekenpan vast klaar op gemiddeld vuur. Bak het kippengehakt in 35 minuten rul en voeg de knoflookpuree toe. Roer het mengsel goed door elkaar. Breng op smaak met een snufje peper en zout. Haal het gehakt van het vuur en laat het even half afgedekt met wat aluminiumfolie afkoelen in de grote kom.

Was en snijd de aubergine grof in stukken van 3 tot 5 centimeter. Het is niet nodig om de aubergine te schillen, de meeste voedingsstoffen zitten namelijk in de schil zitten. Bovendien krijgt het daardoor een stevige bite. Snijd wel eventuele zachte plekjes en beschadigingen weg. Snijd de uien in partjes en hak ze fijn. Doe vervolgens hetzelfde met de paprika’s en kerstomaatjes. Was ze en snijd ze in middelgrote blokjes van 2-3 centimeter.

Zet de koekenpan op het vuur en bak hierin de gesneden groenten in 2-3 minuten beetgaar. Haal de pan van het vuur en roer 2 eetlepels pesto door de groenten heen. Beleg de ovenschaal om z’n beurt met de gebakken groente en kippengehakt. Schep het tussendoor goed door elkaar zodat de ingrediënten gelijk verdeeld worden. Plaats de ovenschaal 20 minuten lang in de voorverwarmde oven (180 graden). Haal eruit zodra de groenten een krokant randje krijgen. Serveer warm als hoofdmaaltijd of als bijgerecht naast een frisse salade.

Smakelijk!

Bron: Gezond.be

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven