Dit zijn de lekkerste gerechten voor in de herfst

24 september 2022, 17:54

Pompoenentijd, lekkerste gerechten in de herfst. Foto: Jolanda Bakker.

De wind waait door de bomen, de temperaturen worden steeds lager en het regent regelmatig. Kortom: de herfst is begonnen en bij herfstachtig weer zitten we vaak weer binnen bij de kachel. Zomers eten verruilen we voor echte herfstgerechten, maar wat is nu lekker in het herfstseizoen. We geven je een aantal tips, maar misschien weet jij er ook nog wel één?

Paddenstoelen, kastanjes, pompoenen, rode kool, peren en bramen. Dat zijn toch wel echte herfst ingrediënten. Je kan daar van alles mee maken deze herfst, zoals bijvoorbeeld soepen, stoof- en ovenschotels. Deze gerechten komen bij veel mensen meerdere keren voorbij in de herfstmaanden. We zetten een aantal lekkere herfstgerechten voor je op een rijtje. Loopt het water je al in de mond?

Stamppot

Wat is er lekkerder in het (late) najaar dan stamppot. Hutspot is echt een gerecht wat heerlijk smaakt bij lagere temperaturen en een rondom het huis gierende wind. Bij hutspot is feitelijk niet veel nodig. Kruimige aardappelen, wortels of winterpenen, een ui, wat boter en een beetje melk en stampen maar. Natuurlijk kan je er nog wat vlees aan toevoegen, bijvoorbeeld rookworst of spekjes. Ook kan je kiezen voor vegetarische balletjes.

Zuurkool of een andere stamppot kunnen ook, wat dat betreft is er heel veel om te kiezen. Gooi alles in een grote pan en stamp het door elkaar. Wel is dit echt een gerecht voor later in het najaar en zeker in de wintermaanden als het echt koud en guur is.

Ovenschotel. Foto: Adobe Stock / Jacek Chabraszewski
Ovenschotel. Foto: Adobe Stock / Jacek Chabraszewski

Ovenschotel

Een ovenschotel doet het in het hele najaar altijd goed. Wat dacht je van een aardappel gehaktschotel of een spinazie ovenschotel. Ook lasagne is een heerlijk gerecht in de donkere en koudere maanden.

Voor visliefhebbers zijn er ook ovenschotels te maken. Tilapia, kabeljauw of zalm tezamen met aardappelen. Doe daar broccoli of bloemkool bij en eet smakelijk.

Stoofgerechten

Een bekend stoofgerecht met vlees is hachee. Je kan de hachee ook serveren bij hutspot, maar eventueel ook met aardappeltjes of kool en je hebt een heerlijk herfstgerecht.

In de herfst mogen champignons niet ontbreken. Een stoofpotje met champignons is dan ook een echt herfstgerecht. Je kan de paddenstoelen goed gebruiken voor een vegetarische stoofpot zonder vlees. Voeg naast de champignons ook wortel en aardappel toe en je hebt een vegetarisch stoofgerecht.

Pompoensoep. Foto: Adobe Stock / Victoria.
Pompoensoep. Foto: Adobe Stock / Victoria.

Soep

Een goed gevulde en stevige maaltijdsoep is ook een echt herfstgerecht op stormachtige dagen. Doe bijvoorbeeld een combinatie van rijst, kip, paddenstoelen, wortel en ui en voeg daar bouillon aan toe. 

Ook lekkere herfstsoepen zoals wortelsoep, pompoensoep en zoete aardappelsoep is heerlijk in deze tijd van het jaar. Champignonsoep of paddenstoelensoep passen precies bij de steeds lagere temperaturen.

Pompoenen

Gerechten met pompoenen horen zeker bij de herfst. Je kan bijvoorbeeld pompoensoep maken met zoete aardappel, maar je kan nog veel meer met pompoenen. Een stoofpotje met pompoen, een pompoentaartje, ovenschotel met pompoen. Kortom: ga je gang.

Er zijn dus heel wat herfstgerechten te bedenken nu het weer er soms grijs en grauw uitziet met regen en vaak ook veel wind. Lees het meest uitgebreide weerbericht van Nederland en je weet precies wat je kan verwachten en wat je op regenachtige en kille dagen kan voorschotelen. Eet smakelijk!

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black