Recepten voor een heerlijke winterquiche

11 februari 2024, 15:58

Eten
Heerlijke winterquiche. Foto: pixabay

Oneindig veel mogelijkheden, snel klaar, makkelijk mee te nemen als lunch én je kunt er al je restjes in verwerken. Dit zijn onze drie favoriete recepten!

tip 1

Quiche met broccoli, gedroogde tomaten en geitenkaas

Het hoofdingrediënt in deze quiche is natuurlijk de zeer gezonde broccoli. Een goede bron van vitamines en bio voedingsstoffen. De gedroogde tomaten zorgen voor een verfijnde smaak en zijn tevens een belangrijke bron van het antioxidant Lycopeen. Smullen maar!

Benodigdheden

  • Quichevorm (25-30 cm)
  • Grote kom
  • 1 pan (om in te blancheren)
  • Ovenschaal

Ingrediënten

  • 100 gram geitenkaas (gesneden)
  • 250 gram cherrytomaten
  • 3 eieren (middelgroot)
  • 500 gram broccoli
  • 2 dl light of lichte room
  • 3 eetlepels gedroogde dragon
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel peper
  • 1 rol bladerdeeg

Bereiding

  1. Verwarm de oven vast voor op 200 graden. Vet de quichevorm in met boter en beleg de bodem en rand met het bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
  2. Snijd 125 gram cherrytomaten door de helft en leg ze in de ovenschaal. Grill de tomaten 15 minuten in de oven.
  3. Was en snijd de broccoli in roosjes. Blancheer de broccoliroosjes kort in een pan en laat ze uitlekken. Verdeel de broccoli over de bladerdeegbodem samen met de plakjes geitenkaas.
  4. Snijd de overige 125 gram cherrytomaten in blokjes en verdeel ze over de bodem.
  5. Meng in een grote kom de eieren, lichte room, dragon, peper en zout. Klop het geheel goed door elkaar tot een glad mengsel. Giet de inhoud in de quichevorm over de broccoliroosjes en strijk de bovenkant gelijk.
  6. Haal de cherrytomaten uit de oven en verdeel ze gelijkmatig met de gesneden kant naar boven over de quiche. Plaats de quiche 40 minuten in de oven (200 graden) en bak het goudbruin. Controleer na 30 minuten of de quiche aan de bovenkant niet te donker wordt. In dat geval kun je de quichevorm met aluminiumfolie bedekken en de laatste 10 minuten bedekt verder laten bakken. Controleer eventueel met een satéprikker of de vulling van de quiche gegaard is. De cherrytomaten bovenop slinken en drogen wat uit, dat is goed. Laat de quiche enkele minuten afkoelen voordat het geserveerd wordt.
tip 2

Quiche met prei, spek en erwtjes

Van quiches bestaan er zoveel varianten dat het bijna onmogelijk is om een favoriet te kiezen… Deze keer gingen we niettemin voor een versie met prei, spekjes en erwtjes. Een geslaagde combinatie als je het ons vraagt, maar oordeel vooral zelf! Met dit recept heb je immers al binnen het uur een heerlijke quiche op tafel staan.

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 2 stengels prei
  • 200 gram spekblokjes
  • 100 gram erwten (diepvries)
  • 100 gram geraspte kaas
  • 3 eieren
  • 1 deciliter (light) room
  • 1 deciliter melk
  • Peper
  • Zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Breng voor de erwtjes wat water aan de kook (voeg ook wat zout toe) en voeg de erwtjes er zonder te ontdooien aan toe. De erwtjes zijn klaar eenmaal het water opnieuw begint te koken. Giet af en laat even afkoelen.
  3. Snij de prei in dikke ringen (ongeveer 1 cm) en stoom 1 à 2 minuten gaar.
  4. Doe wat boter in een pan en bak de spekjes krokant.
  5. Laat de erwtjes, prei en spekjes eerst wat uitlekken op keukenpapier, zo vermijd je dat de quiche straks te vochtig wordt.
  6. Meng vervolgens in een kom de eieren, de room en melk met elkaar. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  7. Doe het bladerdeeg in de bakvorm en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem.
  8. Bedek diezelfde bodem vervolgens met de prei, de erwtjes en de spekjes. Daarna giet je er het eiermengsel over. Werk af met wat geraspte kaas.
  9. Zet de quiche ongeveer 35 minuten in de oven.
tip 3

Quiche met witloof, peer en roquefort

Quiche staat bij veel liefhebbers bekend als de ronde sensatie. Met dit recept kun je gemakkelijk een culinaire pronkstuk op tafel zetten.

Ingrediënten:

  • 2 rode uien
  • 1 rol kruimeldeeg
  • 2 stronken witloof
  • 1 peer
  • 100 g roquefort
  • 4 eieren
  • 200 ml melk
  • 25 g zonnebloempitten
  • 50 g rucola
  • Een klontje boter
  • Olijfolie
  • 2 tl tijm
  • Peper en zout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  2. Pel de rode uien en snijd in halve ringen. Smelt een klontje boter in een steelpannetje en laat de uien op een zacht vuurtje fruiten. Kruid met een snuifje zout en zwarte peper en de tijm. Zet een deksel op de pan en laat de uien zo’n 10 min. fruiten, het is de bedoeling dat ze helemaal zacht zijn.
  3. Bekleed intussen een taartvorm met het deeg en het bijgevoegde bakpapier. Duw de naden van het deeg goed aan, zodat de bodem en randen helemaal bedekt zijn. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Bak het deeg alvast 10 min. voor.
  4. Snijd intussen de harde kern uit het witloof en snijd fijn.
  5. Snijd de peer in dunne plakken en verkruimel de roquefort.
  6. Smelt een klontje boter in een pan en roerbak het witloof zo’n 4 min. tot het net niet gaar is. Kruid met een snuifje zout en zwarte peper.
  7. Klop intussen de eieren los met de melk en kruid royaal met zout en zwarte peper.
  8. Haal het deeg uit de oven.
  9. Schep het witloof op de taartbodem en schik de helft van de peer erop (het zoete van de peer zorgt voor contrast met de sterke smaken van blauwe kaas en witloof, hou je wel van een extra pittige quiche? Verwerk de peer dan enkel in de salade). Giet het eimengsel erover, bestrooi met de blauwe kaas en werk af met wat schepjes van de gefruite rode ui.
  10. Bak de quiche zo’n 30-35 min. tot die mooi gaar is en goudbruin kleurt.
  11. Maak intussen de pan van het witloof schoon met een stukje keukenpapier en rooster de zonnebloempitten goudbruin.
  12. Maak nu de salade: schep de rest van de plakjes peer om met de rucola, de zonnebloempitten en maak aan met een scheutje olie en een snuifje zout en zwarte peper.
  13. Haal de quiche uit de oven en laat zo’n vijf minuten rusten alvorens aan te snijden (zie tip!). Snijd in punten en serveer met de salade.

Tip!

Zonde toch, als je versgebakken quiche scheurt als je ‘m probeert aan te snijden. Laat de quiche rusten wanneer je ‘m uit de oven haalt. Zo koelt de vulling wat af met als resultaat een perfecte taartpunt.

Bron: gezond.be

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven