Waarom is het aan de kust vaak zonniger dan in het binnenland?

08 juni 2020, 08:46

Strand
zon-schevening-anp-drone-1280x600

Aan de kust is het gemiddeld over een heel jaar zonniger dan in het binnenland. Maar hoe groot zijn die verschillen en varieert het per seizoen? We zochten het voor je uit.

De hoeveelheid zonneschijn is een belangrijk onderdeel van de weersverwachting. Dit geldt zeker voor de zomer, maar ook in de andere seizoenen hebben de meeste mensen graag zonnig weer. Dit geldt nog meer voor iedereen die zonnepanelen heeft. Waar de zon komende dagen het meeste schijnt lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoeveel uur de zon op een dag schijnt hangt uiteraard af van de hoeveelheid wolken, maar ook van de daglengte. Op de langste dag van het jaar kan de zon bijna 17 uur schijnen. Eind december is de daglichtperiode minder dan 8 uur.

Aan de kust zonniger dan binnenland

In het oosten van het land schijnt de zon gemiddeld 1400-1450 uur per jaar. De zonnigste plekken aan zee hebben circa 1650 uur per jaar zonneschijn. Dit zijn Texel, het westen van de Kop van Noord-Holland en het westen van Zeeland.

De Noordzee speelt hierin een belangrijke rol. Vooral in de lente en zomer zorgt wind van zee juist voor zonnig weer. Landinwaarts ontstaan dan in de loop van de dag stapelwolken, maar in de kustregio’s blijft het vaak volop zonnig. In de onderstaande grafiek zijn de verschillen goed te zien.

grafiek-zonuren-kust-binnenland
grafiek-zonuren-kust-binnenland

Vooral in de zomer grote verschillen, juni niet het zonnigst

De verschillen tussen de kust en het binnenland zijn in juni, juli en augustus het grootst. De dagen zijn het langs in de maand juni. Toch heeft deze maand, vooral landinwaarts iets minder zonuren dan de maanden mei en juli. Dit komt doordat er in juni simpelweg iets vaker veel wolken zijn, vooral in de periode van twee weken die bekend staat als de schaapscheerderskou. Daarnaast heeft juni een dag minder dan mei en juli.

De verschillen zijn het kleinst in oktober, november en februari. Dit zijn de maanden met veel westenwinden en passages van regengebieden. De hoeveelheid bewolking is dan in het hele land nagenoeg gelijk.

Januari vormt nog een kleine uitzondering. Op grijze dagen met lage bewolking of mist breekt het aan zee wat gemakkelijker open dan in het binnenland.

Foto: ANP

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven