Maandverwachting: tweede helft herfst totaal anders

15 oktober 2023, 07:01

Maandverwachting

Na een recordwarme eerste helft van de herfst slaat het weer nu totaal om. De tweede helft van de herfst start deze week met kouder weer dan normaal en na al die herfstwarmte is dat flink wennen! Blijft het langdurig kouder dan normaal?

Deze week zullen we echt moeten wennen aan temperaturen beneden normaal. Het wordt dagelijks ongeveer 13 graden. Normaal is het halverwege oktober een graad of 15. Ook de nachten worden kouder met temperaturen in de buurt van het vriespunt. Aan de grond kan het voor het eerst dit najaar licht vriezen en wellicht vriest het lokaal ook een keer op neushoogte.

Lees ook: Dit weer is normaal in oktober

Mogelijk moet je ook voor de eerste keer dit seizoen je autoruit weer krabben, dus zorg dat jouw ruitenkrabber vanaf deze week weer in de auto ligt. En pak je de fiets dan heb je een warme jas echt weer nodig!

Ruiten krabben. Foto: Toon Boons.
Ruiten krabben. Foto: Toon Boons.

Het frisse weer zal even wennen zijn en thuis heb je de verwarming waarschijnlijk weer nodig, maar het wordt desondanks heerlijk weer om er deze herfstvakantie op uit te trekken. Veel dagen verlopen zonovergoten, maar vooral deze zondag en maandag zijn ook buien actief. Ga je dan wandelen in het bos, vergeet dan niet je paraplu mee te nemen.

Volgend weekend onzekere temperatuurverwachting

Vanaf komende vrijdag wordt de temperatuurverwachting erg onzeker. Volgens sommige berekeningen wordt het weer zachter met maxima van 15-20 graden, maar er zijn ook computermodellen die de middagtemperatuur juist nog verder laten dalen tot onder 10 graden! In beide gevallen blijft het wel behoorlijk zonnig en valt slechts af en toe een bui. Met de juiste kleding kun je er meestal dus gewoon droog op uittrekken.

Klimaatgemiddelde oktober De Bilt

Richting het einde van oktober wordt de weersverwachting juist weer zekerder met voorkeur voor normale temperaturen van een graad of 13 en nog altijd droger weer dan normaal.

Normaal herfstweer in november

Ook voor de eerste helft van november worden vooralsnog geen afwijkingen van de normale temperatuur verwacht. Gemiddeld ligt de middagtemperatuur dan rond 12 graden. Daarbij kunnen we ook weer een gebruikelijke hoeveelheid regen verwachten. Dat betekent dat het weer vaker zal regenen.

Klimaatgemiddelde voor november over de periode 1993-2022.
Klimaatgemiddelde voor november over de periode 1993-2022.

Lees ook: Dit weer is normaal in november

Website van het jaar promo 2023

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven