Maandverwachting april: eindelijk droger weer?

31 maart 2024, 06:54

Maandverwachting

Maart is flink wisselvallig en somber verlopen met een paar fraaie lentedagen, maar echt doorzetten deed de lente nog niet. Gaat zonnig lenteweer in april wel domineren of blijft het wisselvallig? Dat vertellen we je in deze maandverwachting.

Aan het sterk wisselvallige weer komt in de eerste weken van april nog geen verandering. Zuidwestenwinden voeren geregeld regenzones en buien aan, daarbij is er weinig ruimte voor de zon en waait het regelmatig stevig.

De middagtemperatuur ligt de eerste dagen van april tussen 10 graden aan zee en 13 graden in het oosten. Dat zijn normale temperaturen voor begin april, maar door de stevige wind voelt het frisser aan. Vanaf het eerste aprilweekend neemt de kans op bovennormale temperaturen van 15 graden en meer toe. Richting het midden van de maand waait de wind waarschijnlijk meer vanuit het westen en zakt de temperatuur terug naar 10-15 graden.

Klimaatgemiddelde voor maart over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor maart over de periode 1994-2023.

Lees ook: Dit weer is normaal in april

Droger weer in tweede helft april?

Al sinds halverwege oktober hebben we geen lange droge periode meer gehad. Maken we daar in de tweede helft van april wel kans op of blijft het sterk wisselvallig? De kans op droog en zonnig weer neemt vanaf het midden van april in elk geval toe, maar dagenlang lijkt dat er nog niet direct in te zitten. Regenzones en buien doen ons land wel minder vaak aan en daardoor neemt de kans op fraaie lentedagen toe.

Daarbij is de kans op warmer weer dan normaal voor eind april behoorlijk groot. De normale temperatuur vertoont in april een sterk stijgende lijn met aan het einde van de maand 14 graden in het noordwesten tot 18 in het zuidoosten. Nu zitten we daar vaak boven en dat betekent dat er kans is op regionale warme dagen met maxima van 20 graden en meer.

Volg het weer in april op de voet via ons nieuwsblog en weerbericht Nederland.

Fraai lenteweer op het terras. Foto: Henk Voermans
Fraai lenteweer op het terras. Foto: Henk Voermans

Vitamine D en hooikoorts

Op zachte en zonnige middagen is het in april al snel lekker om in de zon te zitten en vitamine D op te doen. Maar daarbij wordt het ook weer belangrijk om op te letten dat je niet verbrandt. Aan het begin van april wordt bij zonnig weer aan het begin van de middag vaak zonkracht 3-4 behaald en eind april zonkracht 5. Bij zonkracht 5 kan een onbeschermde huid al binnen 20-40 minuten verbranden. Zorg dus dat je weer zonnebrandcrème bij de hand hebt.

De zachte en natte omstandigheden van dit voorjaar maken het groeizaam weer en hierdoor zal de natuur in april snel verder uitlopen. Heb je last van een berkenpollenallergie? Hou dan tijdens droge perioden begin april rekening met hooikoortsklachten! Halverwege de maand begint waarschijnlijk ook het graspollenseizoen al. Ben jij allergisch voor het pollen van bloeiend gras? Zorg dan dat je tijdig je hooikoortsmedicatie in huis haalt, want met het zonnige en zachte vooruitzicht kan het hard gaan.

Lees ook: Grote kans op hooikoortsklachten door berken vanaf paasweekend

Banner Whatsapp WOL

Thumb video: Joop van Duivendijk

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven