Maandverwachting: zo lang duurt de lentedip

14 april 2024, 07:53

Maandverwachting

De tweede helft van april begint met een flinke lentedip; komende week is het vrij koud en nat! Keert het fraaie lenteweer eind april terug of moeten we wachten tot in mei?

We moeten de hele werkweek rekening houden met temperaturen die ver beneden de normale waarden liggen. Halverwege april is het gemiddeld in ons klimaat 12 graden op de Wadden tot lokaal 15 in het zuidoosten. Nu moeten we het doen met 8-11 graden en daarmee is het vrij koud. Bovendien regent het veelvuldig en waait er een frisse noordwestenwind, dat maakt de lentedip compleet. Je warme jas en regenkleding heb je deze week dus weer nodig! Vooral maandag verloopt ronduit onstuimig. Alle details over het weer op deze dag lees je hier.

De meeste nachten verlopen bewolkt en met minima van 2-5 graden. Als het ’s nachts toch een keer opklaart kan het licht vriezen en dat is riskant met alle vroegbloeiende fruitbomen.

Meer over de lentedip lees je in: Flinke lentedip na het weekend: zo koud en nat wordt het

Wanneer wordt het weer warmer?

In het volgende weekend lijken de scherpe randjes van de lentedip eraf te gaan. Er komen langere droge perioden en met voldoende zon kan de temperatuur weer oplopen naar 12-14 graden. Het wordt dan weer iets beter om eropuit te trekken.

Eind april neemt de kans op een zonniger en droger weertype verder toe, maar hoe warm het daarbij wordt is erg onzeker. Rondom Koningsdag lopen de weermodellen nog uiteen van een koude 10 graden tot een warme 20 graden. Dit komt doordat de windrichting erg onzeker is. Wat dat betreft ligt zoals wel vaker rondom onze koninklijke feestdag de kou nog op de loer.

Klimaatgemiddelde voor maart over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor maart over de periode 1994-2023.

Lees ook: Dit weer is normaal in april

In mei eindelijk een droge maand?

De laatste keer dat we een lange droge periode beleefden was begin oktober vorig jaar. Sindsdien heeft nat weer de overhand gehad. Komt daar in mei eindelijk verandering in? Al in onze lenteverwachting gaven we aan dat de effecten van El Niño op onze lente in mei afnemen. Op dit moment zien we nog steeds terug in de weermodellen dat de kans op hogedrukinvloeden toeneemt in mei. Hierdoor wordt droger en zonniger weer dan normaal waarschijnlijk. Gemiddeld over het land valt in mei ongeveer 53 mm.

Heerlijk fietsweer. Foto: Ben Saanen
Heerlijk fietsweer. Foto: Ben Saanen

Normale temperaturen zijn daarbij het meest waarschijnlijk en dat betekent begin mei 15 graden in het noordwesten tot 18 in het zuidoosten. Op dagen dat de wind vanaf de nog koude Noordzee waait valt de temperatuur een aantal graden lager uit en op dagen met een aflandige wind kan de 20 graden gehaald worden. Waarschijnlijk zullen warme en frisse dagen elkaar geregeld afwisselen.

Klimaatgemiddelde voor mei over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor mei over de periode 1994-2023.

Lees ook: Dit weer is normaal in mei

Let op de hoge zonkracht en grote kans op hooikoorts

Met het vrij zonnige weer waar we vanaf eind april mee te maken krijgen is het ook belangrijk om op te letten dat je niet verbrandt. Er wordt dan meestal zonkracht 5 gehaald en daarbij kan je onbeschermde huid in 20-40 minuten verbranden.

Lees ook: Tien tips om niet te verbranden Met het overwegend droge en zonnige weer is de kans op hooikoortsklachten groot als je een graspollenallergie hebt. Het graspollenseizoen is zeer vroeg begonnen en waarschijnlijk komt het gras al in de eerste helft van mei massaal tot bloei. De piekperiode van het hooikoortsseizoen begint daarmee drie weken eerder dan normaal. Het boompollenseizoen is begin mei juist al voorbij.

Banner Whatsapp WOL

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven