Update maandverwachting april: doet april nog een keer wat ie wil?

17 april 2022, 07:30

Maandverwachting
Lenteweer, foto: Ben Saanen

April begon met sneeuw en daarna volgde nat en koud weer. Afgelopen week werd het warm met zon en soms wolkenvelden met wat regen. Nu is het heerlijk zonnig, maar wat kunnen we eind april en begin mei verwachten?

Het lijkt erop dat we het zonnige, droge en zachte lenteweer een beetje kwijtraken. Aanvankelijk kan het nog makkelijk 14 tot 19 graden worden, terwijl het halverwege de maand normaal gesproken 12 tot 15 graden is. Er zijn berekeningen die de temperatuur komende week iets laten dalen, maar of dit gebeurt is onzeker. Dat hangt af van de hoeveelheid zon en of er regen valt.

Toch hoeft dit helemaal geen probleem te zijn, want ook met hele normale temperaturen is het deze tijd van het jaar al snel lekker buiten. Zeker als daarbij de zon even schijnt is het aangenaam en in de middag te warm voor een winterjas.

Kans op buien, maar droog weer in de meerderheid

Met de normalere temperaturen lijken we ook qua neerslag vaker normaal weer te krijgen voor april. Dit betekent dat er wel kans is op regen en op sommige dagen zal die regen ook wel komen, maar op veel dagen zal de neerslag erg meevallen en blijft het op de meeste plaatsen gewoon door. Doordat het zo vaak droog blijft kunnen hooikoortspatiënten veel hinder ondervinden.

Richting het eind van de maand stijgt de kans op iets warmer weer en dat kan gunstig zijn voor Koningsdag. Normaal is het eind april 14 tot 18 graden, dus dat zou betekenen dat de 20 graden in zicht komt, zeker in het zuiden van het land.

Weinig verandering begin mei

Mei lijkt op dezelfde manier verder te gaan, met iets warmer weer dan gebruikelijk. De modellen laten geen duidelijk signaal zien dat het al een keer echt zomers wordt. Gemiddeld wordt het op 1 mei voor het eerst een keer 25 graden. Dat zou wel heel gunstig zijn voor de meivakantie, maar de kans daarop is nu dus niet zo groot.

Eind april is er een nieuwe maandverwachting. We nemen dan mei onder de loep. Gemiddeld is dit de zonnigste maand van het jaar, dus de verwachtingen zijn hooggespannen.

Author Image

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black